Situație critică la Suceava. Spitalul Judeţean de Urgenţă nu mai are niciun pat liber la ATI

Publicat: 15 12. 2020, 16:15
Actualizat: 15 12. 2020, 16:17
Situație critică la Suceava. Spitalul Judeţean de Urgenţă nu mai are niciun pat liber la ATI

Încă un spital din România a rămas fără locuri libere la terapie intensivă. Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava nu mai are niciun pat liber la ATI pentru pacienţii bolnavi de COVID-19.

Potrivit Prefecturii Suceava, din totalul celor 504 pacienţi internaţi în SJU, 178 pacienţi sunt diagnosticaţi cu COVID-19, alţi 81 de pacienţi sunt în zona tampon şi 245 pacienţi sunt cu afecţiuni non-COVID, relatează Agerpres.

Dintre ei, 16 prezintă forme uşoare ale bolii, 88 au forme medii, 54 prezintă forme severe, iar 20 cu forme grave sunt internaţi în secţia ATI, şase fiind ventilaţi mecanic şi şapte intubaţi.

La acest moment, SJU Suceava dispune de 357 paturi libere, dintre care 56 pentru pacienţi COVID, 197 în sectorul non-COVID şi 104 pentru zona tampon.

Raed Arafat: În Capitală nu mai sunt locuri la ATI. Toate paturile sunt ocupate!

Șeful DSU, Raed Arafat, spune că în Capitală nu mai există locuri la ATI, toate fiind ocupate. Arafat a explicat că se transferă unii pacienți către spitalele din țară, dar familiile refuză de multe ori transferul!

„La Bucureşti, la acest moment, paturile sunt ocupate. Avem pacienţi care sunt în Unităţile de Primiri Urgenţe, unde se asigură şi ventilaţia, dar bineînţeles, centrul de coordonare încearcă să le găsească locuri, incusiv în alte judeţe. Aţi văzut, astăzi, doi pacienţi au plecat către Sibiu.

Acum câteva zile, am trimis mai mulţi pacienţi în mai multe judeţe, inclusiv în zona Moldovei, către Botoşani, în mod deosebit, dar ne confruntăm şi cu o situaţie care trebue să o spun, şi anume, când găsim locuri în afara Bucureştiului, de multe ori, familiile refuză transferul pacienţilor, chiar dacă pacienţii sunt la Unităţile de Primiri Urgenţă şi nu avem loc pentru ei. Deci asta este un lucru pe care încercăm să covingem familiile că e în binele pacientului să ajungă, chiar dacă e la distanţă, într-o secţie de Terapie Intensivă, decât să rămână într-o unitate de Primiri Urgenţă la Bucureşti. Bineînţeles, fără acordul familiei, nu putem muta acest pacient”, a spus Raed Arafat, la Antena 3.