STUDIU. Cancerul nu apare din cauza viicilor sau a factorilor ereditari. E vorba doar de „ghinion”

Publicat: 02 01. 2015, 12:17

Mulți ani la rând, experții au avertizat că tumorile sunt determinate de dieta proastă, lipsa exercițiilor fizice sau erorile de genă de la părinți, scrie telegraph.co.uk.

Un nou studiu arată însă că cele mai multe forme de cancer sunt cauzate de ghinion, nu de stilul de viață nesănătos sau ADN-ul potrivnic.

Cercetătorii au descoperit că 60% din cancere sunt determinate de greșelile din diviziunile celulare, complet independente de controlul nostru. Cu cât aceste celule au nevoie de mai multe diviziuni pentru a rămâne sănătoase, cu atât crește riscul apariției cancerului.

De exemplu, cancerul de colon este mai frecvent decât cel care apare la intestinul subțire. Celulele din colon se divid de două ori mai rapid decât cele din intestinul superior.

Dintr-un număr de 31 de cazuri de cancer analizate de medicii de la Johns Hopkins University School of Medicine din SUA, doar 9 au avut legătură cu stilul de viață nesănătos și genetica. Restul de 22 de cancere au fost determinate de „ghinion”, în contextul în care ADN-ul și comportamentul au avut un impact minor asupra dezvoltării bolii în corpul pacienților.

„Longevitatea celor care sunt expuși la agenți cancerigeni, precum tutunul, este pusă deseori pe seama „genelor lor bune”, când de fapt este vorba de noroc”, a declarat profesorul Bert Vogelstein, unul dintre autorii studiului.

Pe de altă parte, experții în sănătate au declarat că acest studiu scoate în evidență importanța reducerii riscului apariției cancerului cu ajutorul unei diete sănătoase, a mișcării și prin renunțarea la fumat.

Profesorul Hans Cleverse din cadrul Institutului Hubrecht din Utrecht, Olanda, a spus că studiul îi va ajuta pe unii pacienți cu cancer să conștientizeze faptul că boala nu a apărut din cauza lor. „Pacientul tipic bolnav de cancer a avut pur și simplu ghinion”, a conchis profesorul Clevers.