STUDIU. Ce trebuie să mănânci ca să ții la distanță diabetul

Publicat: 26 07. 2012, 10:27
Actualizat: 26 07. 2012, 10:27

Includerea brânzeturilor în dieta zilnică ajută la prevenirea diabetului de tip 2. Deși au un conținut ridicat de grăsimi saturate, cunoscute și sub numele de grăsimi „rele”, oamenii de știință britanici susțin că brânzeturile reduc cu 12% riscul apariției diabetului de tip 2, deoarece conțin și substanțe benefice organismului.

Alimentele care au un conținut ridicat de grăsimi, așa cum este și cazul brânzeturilor, au fost condamnate de-a lungul timpului, dar cercetătorii susțin că nu există motive intemeiate în acest sens, notează The Telegraph.

Mai mult, aceștia sunt de părere că acest tip de alimente ar proteja organismul și împotriva bolilor de inimă. „Noi susținem o dietă echilibrată, care presupune includerea fructelor, legumelor și chiar a brânzeturilor”, a spus dr. Ian Drame, coordonatorul studiului.

Medicii diabetologi spun că prevenția joacă un rol esențial în prevenția diabetului de tip 2, incidența bolii scăzând semnificativ dacă se adoptă un stil de viață sănătos. Astfel, menținerea greutății corporale în limitele normale, alimentația bogată în fructe și legume, practicarea activităților fizice în mod regulat, diminuarea consumului de alcool și renunțarea la fumat sunt principiile care te ajută să ții la distanță această afecțiune.

În plus, pierderea câtorva kilograme de grăsime, chiar dacă nu se atinge greutatea ideală, scade cu 60% riscul de apariție a diabetului. După vârsta de 60 de ani, slăbitul are avantaje și mai mari – o scădere ponderală de numai 5% în greutate este suficientă pentru a normaliza nivelul glicemiei din sânge.

Diabetul este o afecțiune cronică, care se caracterizează printr-un nivel ridicat al glicemiei și rezultă în urma unei deficiențe în secreția sau un utilizarea hormonului numit insulină.

Persoanele care au fost diagnosticate cu această afecțiune trebuie să acorde o atenție deosebită dietei zilnice, deoarece regimul alimentar joacă un rol important în ținerea sub control a bolii.