STUDIU. De ce trăiesc femeile mai mult decât bărbații

Publicat: 17 05. 2013, 12:39
Actualizat: 11 01. 2020, 14:11

Un studiu recent, realizat în Japonia, relevă că femeile au o speranță de viață mai mare decât bărbații deoarece sistemul lor imunitar îmbătrânește într-un ritm mult mai lent, informează Daily Mail.

Studiul a constat în examinarea unor probe de sânge prelevate de la 356 de voluntari sănătoși, femei și bărbați, cu vârste cuprinse între 20 și 90 de ani.

Cercetătorii au testat sângele prelevat de la voluntari, analizând nivelul celulelor albe și calitatea întregului sistem imunitar.

Atât bărbații, cât și femeile pierd celule albe pe măsură ce îmbătrânesc, dar rata este mai mare în cazul bărbaților, unde scăderea majorității celulelor T și a limfocitelor B, două elemente-cheie ale sistemului imunitar, este mai rapidă. Mecanismele sistemului imunitar nu numai că protejează corpul de infecții și de cancer, dar pot cauza și diverse boli inflamatorii, în cazul în care nu este suficient de puternic.

„Procesul îmbătrânirii diferă de la bărbați la femei din multe motive. Femeile au mai mult estrogen decât bărbații, ceea ce le protejează de afecțiunile cardiovasculare până la perioada menopauzei. Deoarece oamenii îmbătrânesc într-un ritm diferit, parametrii imunologici pot fi folosiți pentru a furniza informații legate de adevărata lor vârstă biologică”, a precizat pentru sursa citată, coordonatorul studiului, Katsuiku Hirokawa.

În ceea ce privește durata vieții, România ocupă locurile 41 (pentru bărbați), respectiv 37 (pentru femei), dintr-un total de 53 de țări, cu o speranță de viață de 70,2 de ani pentru bărbați și 77,6 de ani pentru femei. În Japonia, unde a avut loc cercetarea, speranța medie de viață în cazul bărbaților este de 79 de ani, a femeilor de 85 de ani, în Marea Britanie durata medie fiind de 79 de ani pentru bărbați și 82 pentru femei, potrivit informațiilor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății.

Maria Neagu