STUDIU. Efecte neașteptate ale unui medicament anticancer

Publicat: 02 11. 2012, 09:36
Actualizat: 07 07. 2016, 15:26

Un medicament anticancer, creat inițial pentru a trata anumite tipuri ale acestei boli, pare capabil să ajute persoanele care suferă de scleroză în plăci, reducând numărul puseurilor acestei maladii, potrivit unui studiu publicat joi în revista britanică The Lancet, informează AFP.

Medicamentul testat, Alemtuzumab, creat inițial de Laboratorul Genzyme din grupul Sanofi, pentru a trata o formă de leucemie și alte tipuri de cancer, aduce ameliorări notabile prin reducerea frecvenței recidivelor sau puseurilor sclerozei în plăci, în raport cu tratamentele disponibile, potrivit unui studiu de fază 3 (studiu de eficacitate comparativă), realizat pe un eșantion de peste 1.000 de pacienți.

Aceste puseuri sau recidive – care se manifestă de o manieră intermitentă, prin apariția sau reapariția simptomelor (slăbiciune musculară, tulburări de vedere, ale sensibilității), ce pot apoi să se estompeze parțial sau complet – caracterizează scleroza în plăci denumită „recurentă-remitentă”. În 85% din cazuri, această maladie neurologică invalidantă debutează prin astfel de puseuri intermitente.

Într-un studiu (CARE MS 1, realizat pe pacienți netrați anterior), grupul ce a primit Alemtuzumab a prezentat cu aproape 50% mai puține recidive pe parcursul celor doi ani de monitorizare (22% contra 40%) în raport cu grupul care a primit interferon – tratamentul cel mai curent contra sclerozei în plăci.

Rezultate similare au fost obținute și cu cel de-al doilea studiu (CARE MS 2, realizat pe pacienți care au recidivat sub tratament).

„Aceste rezultate oferă perspectiva unei ameliorări semnificative a calității vieții și pentru un viitor mai bun” pentru persoanele suferind de scleroză în plăci, a declarat Alastair Compston de la Universitatea Cambridge, coordonatorul celor două studii.

Scleroza în plăci afectează aproximativ 100.000 de persoane în Marea Britanie, 80.000 în Franța și 400.000 în Statele Unite ale Americii.

Eficiența medicamentului, un anticorp monoclonal, este însă obținută cu prețul unor efecte secundare grave: infecții, maladii autoimune ce afectează mai ales tiroida și scăderea plachetelor sangvine, motiv pentru care medicamentul necesită o monitorizare și o gestionare atente.

Autoritățile americane și europene vor autoriza probabil comercializarea medicamentului Alemtuzumab (nume comercial Lemtrada) în 2013, afirmă Genevieve Maul, purtătoare de cuvânt a Universității Cambridge.

În 2011, grupul Sanofi a achiziționat în instanță compania americană Genzyme, deținătoare a moleculei comercializate contra leucemiei sub numele de Campath. Campath a fost retras de pe piață și redenumit Lemtrada (cu un dozaj diferit), în așteptarea comercializării acestui medicament contra sclerozei în plăci, la un preț care ar putea fi mai ridicat, potrivit unor analiști financiari.