STUDIU. Existența celulelor sușă canceroase, confirmată de cercetători

Publicat: 03 08. 2012, 09:44
Actualizat: 03 08. 2012, 13:04

Existența celulelor sușă canceroase și rolul acestora în dezvoltarea tumorilor a fost confirmată de rezultatele a trei studii – două publicate în revista Nature și unul în Science, informează AFP.

„Ipoteza” existenței celulelor sușă canceroase „era vehiculată de ceva timp”, a explicat cercetătorul olandez Hugo Snippert, cosemnatar al studiului publicat în Science.

O celulă sușă este o celulă nediferențiată care are capacitatea de a se multiplica și specializa în celule de toate tipurile (osoase, musculare, sangvine etc.).

Celulele sușă canceroase ar fi la originea dezvoltării tumorilor și ar explica apariția metastazelor.

Potrivit lui Snippert, de la Universitatea din Utrecht, cele trei studii, toate realizate pe șoareci de laborator, arată clar o ierarhie a celulelor tumorale, iar cele sușă sunt responsabile cu producerea noilor celule canceroase.

Studiul realizat de echipa lui Snippert furnizează dovezi ale activității celulelor sușă în adenomul intestinului, care prefigurează un cancer. O celulă sușă sănătoasă suferă o mutație pentru a crea o celulă canceroasă de origine, de la care se va dezvolta tumoarea, spune Snippert.

Aceste celule sușă canceroase sunt cele care ar trebui să devină ținta noilor tratamente, adaugă Snippert.

Într-unul din studiile publicate în Nature, o echipă de cercetători americani a descoperit, în cazul unei tumori la creier, de tipul glioblastomului, un subansamblu de celule care părea a fi sursa reapariției tumorilor după chimioterapie.

„Acest studiu demonstrează că, cel puțin în cazul anumitor tumori solide, celulele sușă canceroase există”, a spus cercetătorul Luis Parada, de la Universitatea Southwestern din Texas Southwestern, coautor al studiului.

Cel de-al treilea studiu, realizat de cercetători din Belgia și Marea Britanie, a avut ca subiect cancerul de piele, iar rezultatele au fost similare.