STUDIU. La câte ore trebuie să limitezi statul pe scaun ca să trăiești mai mult

Publicat: 10 07. 2012, 14:56
Actualizat: 10 07. 2012, 14:56

Savanții britanici de la Universitatea din Cambridge au analizat care este legătura dintre timpul pe care îl petrecem pe scaun și speranța de viață. Potrivit oamenilor de știință, dacă stăm pe scaun doar trei ore pe zi am putea să trăim cu doi ani mai mult, iar dacă limităm timpul petrecut în fața televizorului la doar două ore pe zi atunci mai putem adăuga încă 1,4 ani la speranța de viață, informează BBC.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au analizat mai multe studii realizate în Statele Unite ale Americii. Specialiștii spun că datele analizate provin de la cinci cercetări diferite, motiv pentru care este greu de precizat care sunt riscurile la care se expune fiecare persoană în parte dacă stă prea mult timp pe scaun.

„Această cercetare este reprezentativă la nivel de populație, astfel că datele noastre nu pot fi aplicate pe nivel individual. Nu putem spune cu exactitate ce efect are statul pe scaun sau pe canapea asupra fiecărei persoane în parte. Mai mult, foarte puțini dintre noi petrece zilnic doar trei ore stând pe scaun. Rezultatele obținute sunt unele optimiste”, a declarat prof. David Spiegelhalter, coordonatorul cercetării.

Pentru că cei mai mulți dintre noi petrecem marea parte a zilei stând pe scaun, savanții britanici recomandă să facem în fiecare săptămână două ore și jumătate de sport. Cel mai indicat ar fi să ne înscriem la cursurile de aerobic sau să facem ciclism, deoarece acest tip de activitate fizică antrenează toate grupele de mușchi, mai notează BBC.  

Experții menționează că organismul are de suferit atunci când ne petrecem o mare parte din timpul zilnic stând pe scaun. Cercetările anterioare realizate pe acest subiect au demosntrat în repetate rânduri că persoanele care stau mult timp pe scaun sau pe canapea prezintă un risc crescut să se îmbolnăvească de diabet și afecțiuni cardiovasculare. În plus, sedentarismul duce la apariția decesului prematur.