STUDIU. Obezitatea infantilă afectează performanțele școlare

Publicat: 03 09. 2012, 16:32
Actualizat: 29 07. 2014, 19:14

Copiii obezi prezintă un risc crescut de a avea rezultate slabe la învățătură. Aceasta este concluzia unui studiu recent publicat în jurnalul Pediatrics, care arată că obezitatea infantilă nu este responsabilă doar de apariția afecțiunilor cardiovasculare de la vârste fragede sau de riscul ca un copil să aibă un nivel al colesterolului ridicat, ci afectează și performanțele intelectuale, scrie The Telegraph.

În urma datelor obținute, oamenii de știință de la Universitatea New York avertizează că obezitatea infantilă nu este o afecțiune banală și că ea trebuie să fie tratată cu seriozitate.

Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii americani au analizat evoluția unui grup de copii, dintre care o parte erau obezi și sufereau de sindrommetabolic, iar cealaltă parte aveau o greutate normală, la teste de matematică și de ortografie. În plus, micuții implicați în cercetare au mai fost supuși și unor teste de scanare a creierului și analize de sânge.

În urma testelor realizate, oamenii de știință, coordonați de dr. Antonio Convit, au descoperit că voluntarii care sufereau de obezitatea infantilă au obținut rezultate mai slabe atât la testele de matemalică, cât și la cele de ortografie, decât cei care aveau o greutate normală. În plus, copiii obezi mai aveau și probleme de atenție. Mai mult, rezultatele scanărilor au arătat că există diferențe între structura și volumul creierului unui copil care este obez și al unuia care are o greutate normală.

Cu toate acestea, datele studiului arată că obezitatea infantilă pare să nu afecteze și capacitatea de memorare, chiar dacă categoria afectată de această boală avea un coeficient de inteligență scăzut.    

„Copiii diagnosticați cu sindromul metabolic, afecțiune caracterizată prin obezitate, au nevoie de mai mult timp pentru a rezolva testele de ortografie, dar cu toate acestea nu obțin rezultate la fel de bune ca micuții care au o greutate normală. Nici la matematică voluntarii obezi nu au obținut rezultate bune”, a precizat dr. Convit.