STUDIU. Poluarea poate determina apariția alergiei alimentare la copii

Publicat: 09 06. 2012, 12:02
Actualizat: 09 06. 2012, 12:02

Copiii care trăiesc la oraș sunt expuși unui risc crescut de a suferi de alergii alimentare, spre deosebire de cei care stau în mediul rural. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de savanții americani de la Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Oamenii de știință au constatat pe parcursul monitorizării a 38. 465 de copii că micuții care trăiesc în zona urbană prezintă un risc dublu de a suferi de intoleranță la crustacee și la alune, spre deosebire de cei care stau la țară, notează Daily Mail.

Experții sunt de părere că apariția alergiei alimentare este în strânsă legătură cu gradul de poluare la care copiii sunt expuși încă de la vârste fragede. Potrivit cercetătorilor, în atmosfera marilor orașe ar exista o bacterie care determină apariția intoleranței la diferite alimente.

Datele studiului mai arată că aproape zece la sută dintre micuții care stau la oraș suferă de alergie alimentară, spre deosebire de cei care locuiesc în mediul rural, unde predispoziția la această afecțiune este întâlnită în rândul a șase la sută dintre copii.

„Este pentru prima dată când am putut stabili o strânsă legătură între mediul în care trăiesc copiii și predispoziția la alergia alimentară. Poluarea este principalul factor care declanșează această afecțiune. Copiii care locuiesc la oraș nu sunt expuși doar riscului de a suferi de alergii alimentare, ci și riscului de a deveni astmatici”, a declarat Ruchi Gupta, principalul autor al cercetării.

Specialiștii avertizează că alergia alimentară este o afecțiune care nu trebuie ignorată, deoarece aceasta poate pune în pericol viața persoanei care a fost diagnosticată cu această boală. Cele mai dese alergii alimentare sunt întâlnite la produse alimentare precum laptele, ouăle, alunele, nucile, migdalele, peștele și crustaceele. Adulți pot fi alergici la mere, pere, piersici, kiwi, cartofi, morcovi, țelină, nuci, crustacee și pește.