Totul despre asigurarea privată de sănătate: când o folosim, care sunt serviciile incluse într-o poliță și cât costă acestea

Publicat: 07 11. 2014, 17:49
Actualizat: 18 05. 2015, 17:26

Reprezentanții companiilor care oferă asigurări private de sănătate spun că în România, numărul persoanelor care au o astfel de poliță este unul destul de scăzut, comparativ cu restul Europei.

Potrivit acestora, principalele motive din cauza cărora numărul românilor care au o asigurare privată de sănătate este unul scăzut le reprezintă lipsa de informare și de tradiție a asigurărilor în România.

„Consider că avem ingredientele pentru a face lucrurile sa functioneze și în România”, susține Emilia Bunea, CEO Metropolitan Life. Este important să comunicăm foarte clar necesitatea asigurării private. Accesul constant la servicii medicale de calitate este un beneficiu esențial  pe care îl oferă asigurarea privată de sănătate. O consecință evidentă a răspândirii asigurărilor de sănătate va fi îmbunătățirea stării de sănătate a populației, implicit un standard de viață crescut în România”.

De ce au românii nevoie de asigurări private de sănătate?

Pentru a beneficia de servicii medicale de calitate, de cele mai multe ori pacienții rămân cu o pagubă  financiară fie după diverse plăți informale sau după plata unei facturi consistente către o instituție medicală privată. Este dificil de documentat valoarea unei plăți informale, iar din acest motiv vom da câteva exemple de costuri la spitale private care garantează servicii medicale de calitate.

Astfel, costul unei zile de spitalizare la o instituție privată se situează între 200 și 400 lei. De cele mai multe ori, sunt necesare minim 3 zile de spitalizare pentru rezolvarea unor probleme medicale care nu implică intervenții chirurgicale. În ceea ce privește costul unor intervenții chirurgicale, pentru cele simple, de exemplu chirurgia deviației de sept nazal, costul aproximativ este de 2.000 lei sau 4.000 lei pentru o operație de apendicită. Pentru intervenții complexe cum ar fi cele neurochirurgicale pentru tumori cerebrale, costul se situeaza in jurul a 15.000 – 20.000 lei plus alte costuri pre și post-operatorii asociate.

Care sunt beneficiile oferite de asigurările de sănătate și prețul lor?

Asemenea servicii medicale sunt costisitoare pentru orice pacient care nu deține o asigurare de sănătate. Aceasta îi va facilita accesul la tratamentul optim din momentul diagnosticării cu o anumită boală.

Odată ce ai încheiat o poliță de asigurare, vor fi acoperite intervențiile chirurgicale și tratamentele în cazul unui accident sau al unei afecțiuni apărute în general ulterior semnării contractului. Majoritatea polițelor cu beneficii în caz de boli grave acoperă costurile pentru tratament în caz de: accident vascular cerebral, infarct miocardic, comă, cancer sau alte tumori.
Polița de asigurare privată de sănătate intră în vigoare în aceeași zi în care a fost semnat contractul. Astfel, posesorul unui astfel de contract poate beneficia de servicii medicale incluse în poliță chiar din momentul în care a ieșit pe ușa asiguratorului, cu contractul semnat.

Soluțiile posibile oferite de Metropolitan Life pentru clienții individuali sunt asigurările de sănătate UltraMED sau Life Cover Plus prin care clienții individuali vor primi o Sumă Asigurată de maxim 800.000 lei în cazul UltraMED sau între 30.000 și 150.000 lei în cazul Life Cover Plus dacă sunt diagnosticați cu una dintre bolile grave acoperite de poliță. UltraMED oferă acoperire pentru 32 de afecțiuni grave, iar Life Cover Plus pentru 7 astfel de situații.

Suma se acordă toată o dată tocmai pentru că are rolul de a ajuta pacientul să beneficieze de un tratament adecvat atât în țară, cât și în străinătate. Printre cele 32 de afecțiuni grave acoperite prin programul de asigurare UltraMED se numără: cancerul, infarctul, insuficiența renală, anemia aplastică, orbirea, coma, surzenia, arsuri majore, transplantul de organ major sau de măduvă osoasă, scleroză multiplă, boala Parkinson, hepatită, hipertensiune pulmonară, tumoră cerebrală, poliomelită și encefalită.

De exemplu, un client de 30 de ani care dorește să poată avea acces la suma de 100.000 lei în cazul în care la un moment din viitor e diagnosticat cu cancer și are nevoie de tratament, va plăti în fiecare an un preț sau primă de asigurare de 412 lei pentru a-și menține polița activă.

ExtraMED este o altă asigurare de sănătate oferită de Metropolitan Life prin care clienții individuali își pot acoperi costurile cu serviciile medicale primite în timpul unei spitalizări sau după aceasta. În funcție de pachetul ales, poți primi până la 4.000 lei pentru o intervenție chirurgicală, 200 lei pentru o zi de spitalizare, 200 lei pentru fiecare zi petrecută la terapie intensivă și 100 lei pentru fiecare zi de convalescență acasă, plătind 145 lei pe lună dacă ai între 25 și 34 de ani. Asigurarea  de sănătate oferă nu doar servicii medicale în spitalul pe care îl dorești, ci și multe alte beneficii, în funcție de produsul pentru care optezi. O astfel de poliță îți poate oferi și beneficii extraspitalicești, precum transportul cu ambulanța, vizita medicală postspitalizare la domiciliu sau diagnosticare postspitalizare. De asemenea, ExtraMED iți oferă accesul la a doua opinie medicală – telediagnostic – transmisă de medici specialiști din SUA.

În plus, clienții MetropolitanLife pot atașa diverse clauze suplimentare medicale, cu beneficii în caz de spitalizare sau intervenție chirurgicală la orice alte asigurări cu componentă de protecție și economisire.

Mult mai avantajoase pentru clienți sunt asigurările de sănătate de grup. Indiferent de vârstă sau starea de sănătate, o asigurare de sănătate de grup pusă la dispoziție de Metropolitan Life acoperă costurile cu intervențiile chirurgicale situate între 5.000 și 10.000 lei, în funcție de complexitatea lor, pentru o primă de asigurare, plătită individual, între 19 și 25 de lei pe lună. Asigurările de sănătate de grup sunt oferite clienților prin intermediul angajatorului sau al unei alte instituții comerciale care are o relație contractuală cu clientul final căruia dorește să îi aducă mai multă valoare prin oferta propusă. În mod specific pentru aceste produse, clientul nu trebuie să își facă analize medicale, care sunt uneori solicitate și plătite de compania de asigurări în cazul unei asigurări individuale de sănătate. 

Acest material face parte din campania Sănătatea-i cel mai bun prieten, susținută de Metropolitan Life. Urmărește campania și pe Facebook.