Unul din patru români diagnosticați cu cancer dezvoltă o boală tot mai frecventă a secolului

Publicat: 06 04. 2017, 17:09
Actualizat: 22 04. 2017, 18:13

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), peste 300 de milioane de oameni din întreaga lume sunt afectați de depresie, reprezentând 4,4% din populația globului. În România, incidența acestei boli este de circa 5%, cu peste 900.000 de cazuri diagnosticate anual.

„Depresia este o tulburare comună în rândul pacienților diagnosticați cu cancer, fiind de 2 – 3 ori mai frecventă decât la populația generală. Conform statisticilor, cel puțin un pacient din patru este atins de această afecțiune în timpul tratamentului pentru cancer”, se arată într-un comunicat de presă al clinicii care a realizat studiul.

Cauzele acestei boli sunt generate de mai mulți factori legați de problema oncologică pe care pacientul o are.

„Problematica psihologică a pacientului oncologic este determinată de numeroși factori, de la șocul diagnosticului, procesul înțelegerii părții medicale, teama de moarte, procesul interior transformator în care multe din valorile anterioare și credințe se schimbă, până la traumele emoționale nerezolvate care au generat apariția bolii și anxietatea, care afectează sistemul neuro-endocrin al organismului, având ca rezultat creșterea hormonilor de stres și scăderea imunității. Totodată, boala generează efecte psihologice negative și în rândul familiei sau aparținătorilor pacientului, precum distres, riscul pierderii membrului familiei, relaționare deficitară prin comunicare, compătimire, neînțelegerea și neînsușirea rolului de suport de care bolnavul are nevoie în perioada de recuperare”, reiese din comunicatul de presă.

Medicii îi îndeamnă pe pacienți să apeleze la specialiști pentru a reuși să depășească problemele legate de depresie.

„Vrem să reamintim pacienților care luptă cu această boală că nu sunt singuri și că această provocare poate fi una temporară, dacă apelează din timp la suport psihologic. În cadrul centrelor Amethyst din București și Cluj, 95% dintre pacienți aleg să acceseze terapiile psihologice de suport individual și de grup, iar acestea sunt resimțite că fiind eficiente într-o proporție covârșitoare de către pacienți și familiile acestora. Pacientele reușesc să verbalizeze mai deschis și nuanțat trăirile, în timp ce pacienții bărbați sunt mai reținuți în a-și descrie emoțiile, sentimentele și traumele”, a declarat Adina Moraru, psiholog clinician-psihoterapeut.

Activitatea terapeutică în cadrul grupurilor de suport pentru pacienți și familiile lor oferă acestora numeroase beneficii, de la sfaturi și informații de la persoane care au trecut prin situații asemănătoare, reducerea stresului, depresiei și anxietății, dezvoltarea unei viziuni mai clare despre pașii de urmat, compararea unor informații despre resurse, cum ar fi doctori, clinici, tipuri de tratamente și opțiuni alternative.