Vom găsi sau nu medicamente mai ieftine în farmacii din 10 martie? Cum răspund reprezentanții companiilor farmaceutice

Publicat: 26 02. 2015, 22:18
Actualizat: 27 09. 2018, 22:34

This browser does not support the video element.

Dan Zaharescu, director executiv al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), a vorbit, joi, la Gândul Live, despre revizuirea prețurilor la medicamente. „Trebuie precizat faptul că în România medicamentele sunt mult mai ieftine decât în restul țărilor din Uniunea Europeană. Sunt unele mituri pe care aș vrea să le demontez. Avem două categorii de medicamente: cele care se eliberează la liber și cele în baza unei rețete. În România, medicamentele eliberate în baza unei rețete au cel mai mic preț din cele 12 țări de referință”, a spus Zaharescu.   

Acesta a menționat că, din 2009 și până în prezent, prețul medicamentelor eliberate în baza unei rețete s-a modificat, deși cursul euro la care sunt vândute a rămas același ca cel din 2012. „Din această cauză, industria farmaceutică pierde 4% din profit și mai pierde încă 25% din taxa de clawback. Practic, vindem medicamentele cu 30% mai ieftin decât prețul acestora din catalog. De mai bine de cinci ani, autoritățile au transferat producătorilor de medicamente responsabilitatea tratării pacienților români, astfel încât industria a ajuns să susțină, prin taxa clawback și prin neactualizarea cursului euro, tratamentele a 3 din 10 pacienți. În ultimii 5 ani industria a plătit 2 miliarde de euro”, a precizat Zaharescu.

Directorul ARPIM a menționat că termenul înaintat de autorități cu privire la scăderea prețurilor medicamentelor eliberate în baza unei rețete, respectiv 10 martie, este unul nerealist. „Medicamentele nu se vor ieftini și nici nu se vor scumpi în perioada următoare. Termenul dat este unul scurt și revizuirea prețurilor medicamentelor este un proces ce durează săptămâni întregi. Cel mai probabil, am putea vorbi de o eventuală ieftinire a medicamentelor prin vară”, a punctat Zaharescu.

Un alt subiect discutat la Gândul Live cu directorul ARPIM a fost cel al actualizării listei de medicamente compensate, listă ce a fost actualizată ultima dată în 2008. „Anul trecut, s-au adăugat doar 17 medicamente noi pe lista de medicamente compensate, medicamente pentru boli rare, medicamente de care beneficiază un număr mic de pacienți, undeva la câteva sute de persoane. E un pas mare, dar mai sunt de adăugat încă 27 de medcamente. Deocamdată procesul este blocat”, a spus acesta.