C. P. Tăriceanu, despre dispariția jurnalistului Radu Călin Cristea: „Anii petrecuti la Radio Europa Liberă l-au influențat politic fără doar și poate pentru a deveni și a rămâne o voce critică”

Publicat: 18 10. 2020, 16:48
Actualizat: 06 04. 2021, 15:36
Radu Călin Cristea avea 65 de ani

Călin Popescu Tăriceanu a reacționat pe Facebook la dispariția jurnalistului Radu Călin Cristea, care a decedat sâmbătă la vârsta de 65 de ani.

„Dispariția lui Radu Călin Cristea este fără îndoială un moment extrem de trist pe care îl regăsesc la foarte multe personalități care și-au împărtășit regretul despărțirii de jurnalistul și omul de cultură.

„Ne-a legat o relație cu totul aparte”

Ne-a legat o relație cu totul aparte în care am putut să-l cunosc și care mi-a permis să-i descopăr trăsăturile umane destul de rare în vremurile noastre: corectitudine, curaj, modestie, pentru a cita doar câteva dintre ele.

Anii petrecuti la Radio Europa Liberă l-au influențat politic fără doar și poate pentru a deveni și a rămâne o voce critică într-o Românie în care democrația a ajuns să fie anesteziată de cântările „intelighenției” lui Băsescu, trecută cu arme și bagaje în solda lui nentu Werner.

Atașamentul de nezdruncinat față de valorile lumii libere și o conștiință națională din ce în ce mai rară i-au dat susținerea și imboldul pentru analizele strălucite și lucide cu care i-a biciut pe cei care, în ultimii 16 ani, s-au crezut, ori se cred, atotputernici la cârma Bietei Românii”, a scris pe Facebook Călin Popescu Tăriceanu.

Radu Călin Cristea s-a stins din viaţă la 65 de ani

Radu Călin Cristea, jurnalist și scriitor, a încetat din viață sâmbătă, la vârsta de 65 de ani! Acesta era membru al Consiliului Național al Audiovizualului.

Critic literar, scriitor, eseist și jurnalist român, Radu Călin Cristea s-a stins din viaţă la 65 de ani.

„Consiliul Naţional al Audiovizualului deplânge dispariţia celui care a fost Radu Călin Cristea, personalitate marcantă a vieții culturale din România și membru CNA începând cu anul 2013.

A fost decorat cu Crucea Casei Regale a României

Având o bogată activitate literară și jurnalistică, implicat în proiecte de anvergură culturală de-a lungul vieții, Radu Călin Cristea, membru al Uniunii Scriitorilor, a fost decorat cu Crucea Casei Regale a României. A obținut Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor (1984) și Marele Premiu „George Călinescu” (1985).

Radu Călin Cristea a fost, între iunie 1995 şi decembrie 2003, moderatorul „Actualităţii Româneşti”, emisiunea cu cea mai mare audienţă din istoria Europei Libere.

Membrii Consiliului Național al Audiovizualului sunt alături de familia îndurerată și transmit sincere condoleanțe”, transmit reprezentanții CNA.

A debutat publicistic în 1973 în revista „Orizont” din Timișoara

Radu Călin Cristea s-a născut în anul 1955, în comuna Ineu, regiunea Arad. A urmat un liceu din Arad, iar în 1978 a absolvit Facultatea de Limba și Literatura Română a Universității din București.

A debutat publicistic în 1973 în revista „Orizont” din Timișoara, iar editorial cu volumul de eseuri Emil Botta-despre frontierele inocenței, la Editura Albatros, în 1984.

A fost colaborator şi redactor la programul „Actualitatea Românească” la Radio Europa Liberă (1990 – 2002).

De asemenea, a fost director al Muzeului Literaturii Române din București, iar în vara anului 2012 a fost director general (interimar) al TVR. Apoi a rămas în TVR, ca șef al Departa­mentului „Literatură. Arte”.