Ce soluții propune Arafat pentru evitarea aglomerării în mijloacele de transport și magazine

Publicat: 29 03. 2021, 13:36
Ce soluții propune Arafat pentru evitarea aglomerării în mijloacele de transport și magazine / Sursă FOTO: Marius Dumbrăveanu - Mediafax Foto

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, propune două măsuri pentru evitarea aglomerării în mijloacele de transport și în magazine.

Raed Arafat a explicat în cadrul unei conferințe de presă cum ajută decalarea programului de muncă și telemunca la evitarea aglomerării.

Soluții pentru evitarea aglomerării în mijloacele de transport și magazine

„Decalarea programului şi munca la domiciliu pot fi soluţiile să nu aglomerăm nici mijloacele în transport, nici magazinele, nici nimic. La magazin toată lumea merge şi, dacă le lăsăm deschise până la ora 24.00, tot toată lumea merge. Regula magazinului a fost corelată cu interdicţia de circulaţie. Dacă circulaţia se interzice după ora 20.00, atunci cu două ore înainte magazinele se opresc, pentru ca oamenii să poată să ajungă acasă şi lucrătorii din magazine să ajungă acasă.

Ca să te duci la magazine în fiecare zi la ora 18.00, asta înseamnă că nu se respectă nicio regulă, că toată lumea munceşte până la ora 18.00, fără decalare de program, fără telemuncă. În momentul în care se permite telemunca, se permite şi decalarea programului, atunci oamenii pot să meargă la diferite orare şi, în momentul în care decalezi programul de muncă, (…) cei care pleacă mai devreme ajung la magazin şi nu se aglomerează, aceasta este regula”, a explicat șeful DSU.

De asemenea, acesta a dezvăluit și ce s-a discutat în cadrul ședinței conducerii PNL, la care a participat luni, 29 martie.

Raed Arafat: „La DSU am oameni care lucrează de la distanţă”

„Au fost discuţii despre această temă. S-a explicat ce este şi s-au dat toate măsurile din celelalte ţări. Sunt multe ţări care au programul redus, unele la ora 19.00, altele la ora 18.00. Diferenţa între România şi ele este că acolo, odată luată măsura, se aplică în toată ţara, la noi se aplică după incidenţă. Adică când depăşeşte 4 la mie, se aplică în weekend, când se depăşeşte 7,5 la mie, care este o cifră mare deja, se aplică pe toată durata săptămânii. În alte ţări europene există măsuri de acest gen care se aplică integral pe tot teritoriul ţării, fără nicio incidenţă”, a dezvăluit Raed Arafat.

Totodată, acesta a explicat că în sectorul public, dar și în cel privat, munca de la domiciliu este aplicată de mai multe companii.

„La DSU am oameni care lucrează de la distanţă. Deci şi în sectorul public poate acest lucru să fie aplicat. Telemunca, care poate fi aplicată, şi decalarea programului de lucru sunt foarte importante să nu aglomerăm mijloacele de transport public”, a adăugat Raed Arafat.