DEFRIȘĂRI. Mai mult de jumătate din pădurile lumii sunt deținute de cinci țări de pe trei continente

Publicat: 21 06. 2020, 18:10
Actualizat: 21 06. 2020, 18:13
Activiștii din domeniul protecției mediului consideră că problema protejării pădurilor este una din cele mai importante și de viitor

Incendiile provocate de încălzirea globală și defrișările în exces au făcut ca planeta să piardă în ultimii 30 de ani o suprafață de pădure de dimensiunea Libiei.

Pădurile sunt considerate plămânii continentului pe care trăim și una din cele mai mari bogății, pe care, din păcate, nu știm întotdeauna să o apreciem și să ne dăm seama de adevărata ei valoare și contribuție la reducerea poluării și menținerea unui aer cât mai curat.

Înainte de Revoluția din 1989, comuniștii considerau, pe bună dreptate, că pădurile sunt aurul verde al țării, iar cei care nu țineau cont de asta, riscau ani grei de pușcărie. Din nefericire, în România post-comunistă, defrișările necontrolate au făcut ca zone întinse de păduri să dispară pur și simplu în doar câțiva ani de pe fața pământului.

România pierde aproximativ trei hectare de pădure pe oră

Cele mai recente date arată că România pierde aproximativ trei hectare de pădure pe oră, ceea ce înseamnă că se înregistrează 62 de cazuri de tăieri ilegale în fiecare zi, conform unui raport Greenpeace România, care a monitorizat, pe baza datelor autorităţilor, defrişările ilegale în perioada 2016 -2017.

La nivel internațional, activiștii de mediu consideră că problema protejării pădurilor este una din cele mai importante și de viitor, motiv pentru care trag numeroase semnale de alarmă în privința riscului deșertificării și a faptului că ritmul de tăiere a pădurilor este cu mult mai mare decât cel al împăduririlor.

Conform celui mai recent raport al Organizației Națiunilor Unite privind Evaluarea resurselor forestiere globale pe 2020, din 1990 și până acum, lumea a pierdut 178 milioane de hectare de pădure, adică o suprafață de dimensiunea unui stat cum este Libia.

Chiar dacă sunt mai degrabă motive de îngrijorare, există totuși, o veste bună. Deși defrișările sunt încă la cote mari, datele reflectă o scădere a pierderii nete de pădure – echilibrul dintre defrișări și extinderea naturală sau plantarea pădurilor. Rata pierderii forestiere nete a scăzut de la 7,8 milioane ha pe an în deceniul 1990–2000, la 5,2 milioane ha pe an în 2000–2010 și la 4,7 milioane ha pe an în ultimul deceniu.

Citiți continuarea pe greennews.ro.

Greennews.ro este partenerul Gândul.ro în organizarea Conferinței digitale LIVE „Recycle Now”, eveniment care va avea loc pe data de 25 iunie, la ora 10:00, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, și va fi transmisă în direct pe pagina de Facebook Gândul LIVE, canalul de Youtube Gândul și pe www.gandul.ro.