PRECIZĂRI. Horațiu Moldova: Sunt raportate multe decese din cauza Covid la pacienţi care mor din altă cauză

Publicat: 05 05. 2020, 08:10
ANUNȚ. Secretar de stat: 30.000 de români vor fi testați pentru a calcula gradul de imunizare a populației

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Horaţiu Moldovan dă de înţeles că bilanţul oficial din România al deceselor Covid-19 nu reflectă cu adevărat realitatea, întrucât multe dintre persoanele cu comorbidităţi, diagnosticate şi cu SARS-CoV-2, erau deja într-o stare atât de gravă din cauza bolilor cronice de care sufereau, încât nu se poate spune cu exactitate dacă au murit din cauza noului coronavirus.

„Sunt raportate multe decese la pacienţi care mor din altă cauză. Urmărim în fiecare zi decesele, punctual, caz cu caz, şi 80 la sută sunt pacienţi care au comorbidităţi, care ar fi murit oricum, care au un cancer terminal… Fenomenul morţii este un fenomen complex din punct de vedere medical. E o întreagă ştiinţă care se ocupă de chestia asta, se numeşte tanatologie. În momentul trecerii în nefiinţă sau, mă rog, la instalarea suferinţei terminale, pacientul dezvoltă multiple complicaţii – se infectează, îşi pierde imunitatea şi până la urmă, într-o epidemie de covid, ia şi covid. Dar el moare de insuficienţă cardiacă terminală, moare de cancer cu boală metastatică avansată, moare de ciroză hepatică, se asociază cu vârste extreme, de 90 şi ceva de ani, şi aşa mai departe. Incidenţa acestor pacienţi este relativ importantă, deci, după părerea mea, fără să fim în posesia unor date statistice precise, pentru că sunt greu de făcut – dar vor trebui să fie făcute la un moment dat – sunt foarte mulţi pacienţi despre care nu putem spune că au murit din cauza infecţiei cu Covid”, a declarat dr. Horaţiu Moldovan, luni seara, la Antena 3.

Profesorul afirmă că deși ne aflăm pe o curbă crescătoare, creșterea nu este alarmantă. Măsurile de relaxare se vor lua progresiv, pas cu pas, pentru a evalua în timp răspunsul epidemic.

„Am plecat de la un singur laborator în România, la Insitutul Matei Balș, iar astăzi avem 70 de laboratoare care fac aceste teste. Am plecat de la câteva teste pe zi, iar astăzi putem face până la 11.000. De regula, facem cam 7.000.”, confirmă secretarul de stat.