Restaurant din Popești-Leordeni, închis de ANPC după ce a găsit alimente expirate și mizerie. A fost aplicată o amendă de 10.000 lei
Alimente expirate, carne fără elemente de identificare și condiții precare de igienă au fost găsite de comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) în urma unui control făcut la un restaurant din Popești-Leordeni. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a efectuat astăzi un control la societatea GAVANA SERVICES SRL, care operează sub denumirea comercială NOOD URBAN FOOD din Str. Biruinței 31-35, Popești-Leordeni .La data și ora controlului, comisarii ANPC au constatat o serie de nereguli grave care pun în pericol siguranța consumatorilor și respectarea standardelor de igienă și siguranță alimentară.
Inspectorii au descoperit o serie de abateri serioase de la normele de siguranță alimentară la Nood Urban Food, situat pe Strada Biruinței 31-35. Printre neregulile constatate se numără folosirea materiilor prime cu data limită de consum depășită și comercializarea unor produse din carne fără documente care să permită stabilirea trasabilității.
Condițiile de igienă din bucătărie erau la fel de îngrijorătoare. Comisarii au găsit ustensile foarte uzate, agregate frigorifice cu garnituri deteriorate și acoperite de praf, iar aparatele pentru gătit prezentau depuneri grosiere de grăsime arsă. Pavimentul era neigienizat, cu resturi alimentare în descompunere, iar soluțiile de curățenie erau depozitate necorespunzător, pe același raft cu alimentele.
În fața acestor încălcări grave ale normelor sanitare, ANPC a aplicat o amendă în valoare totală de 10.000 lei și a fost oprit definitiv de la vânzare 14 kilograme de produse alimentare în valoare de 1.250 lei și a dispus suspendarea activității restaurantului până la remedierea tuturor deficiențelor.
Printre deficiențele identificate se numără:
- Produse alimentare folosite ca materii prime pentru preparatele culinare finite, care aveau data limită de consum depășită.
- Produse din carne și carne fără elemente de identificare și caracterizare care să permită stabilirea trasabilității și, implicit, a datei limite de consum.
- Ustensile cu grad ridicat de uzură, care nu respectă standardele de igienă.
- Agregate frigorifice de refrigerare cu chedere rupte și depuneri grosiere de praf pe grilele de expunere a aerului.
- Agregate pentru gătit (grătare electrice, convectoare) cu depuneri grosiere de grăsimi solidificate și prezența arsurilor de culoare caramelizată.
- Coșuri de gunoi fără capac și mecanism de acționare la pedala.
- Paviment neigienizat, cu prezența unui strat de praf, grăsimi solidificate și resturi alimentare în stare de putrefacție.
- Soluțiile de curățenie depozitate pe același rastel cu produsele alimentare de tip colonial.
ANPC reiterează importanța respectării normelor de igienă și siguranță alimentară, subliniind că sănătatea consumatorilor reprezintă o prioritate absolută. Autoritatea va continua să desfășoare controale și să aplice sancțiuni acolo unde sunt identificate nereguli ce pun în pericol bunăstarea consumatorilor.