„Sindromul Italia” continuă să facă victime. O româncă, îngrijitoare de mulți ani, și-a pus capăt zilelor după o depresie puternică

Publicat: 26 07. 2021, 09:35
Mirela a fost găsită de fiica bătrânei pe cate o îngrijea, care a sunat și la carabineri, la 112 / Sursa foto: Mediafax/AFP - caracter ilustrativ

Mirela, o româncă în vârstă de 51 de ani, care lucra ca îngrijitoare de bătrâni, „badantă”, la Udine, în nordul Italiei, a fost găsită fără viață, duminică, de fiica femeii la care lucra. Românca și-a pus capăt zilelor după o perioadă de depresie puternică, amplificată și de restricțiile impuse pentru gestionarea pandemiei de COVID-19.

Românca plecase în Italia și îngrijea bătrâni de mai mulți ani, dar în ultima perioadă, starea ei psihică se deteriorase, susține sora Mirelei.

„Mirela este victima a ceea ce numim Sindromul Italia, după mulți ani lucrați ca îngrijitoare a intrat într-o depresie puternică și ieri a decis că e mai bine să ne părăsească pentru totdeauna”, a explicat sora Mirelei pentru publicația rotalianul.com.

„Auzea voci, se izola, se ascundea și nu mai voia să vorbească cu nimeni”

Mirela avea grijă de bătrâna din Udine, o persoană blândă și protectoare, de aproximativ trei ani și jumătate, dar anterior mai lucrase timp de 11 ani pentru alte familii.

Potrivit surorii, starea ei a început să aibă de suferit pe perioada carantinei, când a trebuit să stea mult timp în casă alături de bătrâna pe care o îngrijea, fără posibilitatea de a ieși pentru a se relaxa și a a avea timp liber doar pentru ea.

Sora ei a povestit că vorbeau foarte mult la telefon și Mirela îi mărturisea că auzea voci și că pe stradă i se părea că e urmărită și toată lumea se uita urât la ea. Se izola, se ascundea și nu mai voia să vorbească cu nimeni, a povestit ea pentru publicația dedicată românilor din Italia.

Fiica femeii a sesizat starea Mirelei și i-a propus să propus să meargă împreună la un psiholog, dar a refuzat oferta. Tot ea este cea care a găsit-o fără viață, la ultimul etaj al blocului, duminică, când a vizitat—o pe mama ei și Mirela nu era acasă.

Un „fenomen medico-social”, nu o patologie

Mii de românce lucrează ca îngrijitoare în Italia, iar decizia de a pleca le afectează atât pe ele, cât și familiilelor. Sindromul a fost studiat de specialiștii de la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași, unde multe emigrante au venit să se trateze și să se interneze după ani de lucru în Peninsulă.

Specialiștii susțin că „Sindromul Italia” nu este unul depresiv, ci este un fenomen medico-social ce include pacientul cu tulburări psihice și familia acestuia rămasă în România. A fost pus în evidență în anul 2005, de doi psihiatri ucraineni și a fost preluat de specialiștii psihiatri români. Acest fenomen nu este considerat o patologie, nu a fost introdus ca diagnostic în tratatele de specialitate.

Doctorii spuneau că cele mai multe persoane cu „Sindromul Italia” tratate aici acuzau în special stări de depresie, însă este într-o creștere continuă numărul celor care se prezintă la medic cu psihoze – idei delirante de urmărire și prejudiciu, de persecuție sau halucinații auditive complexe ori halucinații vizuale.

De multe ori, primele simptome care apar sunt doar fizice, fără o legătură aparentă cu o tulburare psihică. Apar dureri de spate, de membre, tulburări gastrointestinale și de somn sau modificări de apetit, au explicat specialiștii.