Tânără directoare, în luptă cu abandonul: „Acești copii nu zâmbeau când veneau la școală”

Publicat: 14 03. 2022, 15:34
Actualizat: 14 03. 2022, 15:36

Mirabela Lojniță și-a început mandatul de director la Școala gimnazială nr. 1 din Seimeni, un sat de lângă Cernavodă, în urmă cu mai puțin de două luni, iar una dintre primele sale acțiuni, așa cum a promis când a candidat pentru acest mandant, a fost să încerce să reducă la zero abandonul școlar.

„Doamna director școlar dintr-un sat de lângă Cernavodă! Ea vrea să ajute copiii ca să vina la școală, dar situația lor este grea! Este o Doamnă Director cum ar trebui să aibă multe scoli din România! Foarte implicată”, este unul dintre mesaje primite la redacție de la cititori care au apreciat demersurile proaspetei directoare a Școlii gimnaziale nr. 1 din Seimeni, județul Constanța.

Este o unitate școlară cu 216 elevi, număr în care sunt incluși și cei de la grădiniță, pe care Mirabela Lojniță, în vârstă de 37 de ani, profesor de biologie, o conduce de la jumătatea lunii ianuarie a acestui an.

Principalul punct al mandatului a fost să reducă abandonul școlar la zero și, așa cum a povestit într-o scurtă dicuție cu reporterul Gândul, a început deja să contacteze și să viziteze familiile celor cinci copii aflați în această situație și a reușit să convingă patru dintre ei să revină la cursuri.

Soluții pe termen lung

„Vreau să găsesc o soluție, să le ofer un ajutor pe termen lung, sustenabil. Alimente, dar ei nu au în casă un loc pentru învățare, așa că încerc să îi ajut să aibă un minim necesar, o cameră unde să aibă o conexiune la internet, o masă la care să lucreze”, a povestit Mirabela Lojniță pentru Gândul.

Astfel, a început să vorbească cu prietenii și cei apropiați – pe lângă autoritățile care o susțin în măsura posibilităților – pentru a coagula resursele necesare pentru ajutorarea copiilor care vor vă studieze și au potențial, dar au dificultăți din cauza contextului familial.

„Acești copii nu zâmbeau când veneanu la școală”, spune tânăra directoare. Sunt cazuri în care fie unul dintre părinți este la lucru în străinătate, iar cel rămas acasă se descurcă cu greu cu treburile gospodăriei, fie părinții sunt bolnavi și sunt în îngrijirea bunicilor.

„Încerc să urmez programul România Educată”, a spus tânăra directoare. „Avem susținerea autorităților locale, nu m-au refuzat, dar nu pot sprijini toate demersurile”, a spus Mirabela Lojniță.

Cei care vor să susțină demersurile tinerei directoare pentru eradicarea abandonului școlar, printr-un ajutor pentru copiii cu nevoi, o pot contacta pe adresa de e-mail: mirabela.lojnita@gmail.com.

Strategia directoarei Mirabela Lojniță: