Toți turiștii trebuie să știe asta! Ce trebuie să faci dacă vezi un „anafor” format la malul Mării Negre

Publicat: 31 07. 2022, 11:34
SURSA FOTO: Facebook

Turiștii de pe litoral trebuie să respecte regulile anunțate de salvamari pentru a fi în siguranță și pentru a evita periocolul de înec. Până în prezent, în acest sezon nicio persoană nu și-a pierdut viața în acest fel în Marea Neagră.

„Nu fi Zorro! Învață că atât marea cât și muntele au anumite legi nescrise… în poza atașată îți exemplificăm zona de curent recurent… sau zona aparent liniștită dar cea mai periculoasă atunci când ai marea agitată pentru că în aceea zonă ai curenți ce te vor trage spre larg fiind uneori imposibil de a riposta… nu este o zonă în care să stai cu copii dar nici ca adult! Este zona ce provoacă cele mai multe înecuri în apa marii! Evita zonele periculoase… stay safe”, scrie un  membru al unui grup de pe Facebook dedicat zonei Vama Veche.

Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, un anafor este un vârtej format de apă în lungul țărmurilor.

Ce indică steagurile de pe plajă

Turiștii trebuie să fie atenți la indicațiile salvamarilor și să nu se aventureze în marea agitată. Astfel, Primăria Constanța a amintit recent care e semnificaţia culorilor steagurilor de avertizare de la malul mării, pentru siguranța turiștilor:

„Atunci când vrem să intrăm în apă, trebuie neapărat să ţinem cont de steagurile arborate în punctele de salvamar”, anunţă Primăria Constanţa.

Astfel, steagul roşu cu galben înseamnă că plaja este supravegheată de salvamari.

Este importat ca turiștii să respecte semnificația steagurilor arborate:

  • STEAGUL ROŞU – scăldatul este interzis
  • STEAGUL GALBEN – înotul nu este recomandat decât înotătorilor profesionişti
  • STEAGUL ALB/NEGRU (în carouri) – înotul este interzis, în zonă e permis doar accesul ambarcaţiunilor.

Pe tot parcursul sezonului estival, peste 100 de salvamari şi personal de prim ajutor lucrează la capacitate maximă şi veghează plajele din Constanţa şi Mamaia între orele 8:30 – 19:30.