Interviu cu psihologul Naționalei feminine de handbal – ce le lipsește sportivilor români

Redactor:
Adrian Macarie
Interviu cu psihologul Naționalei feminine de handbal – ce le lipsește sportivilor români
România a câștigat meciul cu Danemarca și medaliile de bronz la Europenele feminine de handbal la o zi după usturătorul eșec din semifinalele cu Suedia.

România a câștigat meciul cu Danemarca și medaliile de bronz laEuropenele feminine de handbal la o zi după usturătorul eșec dinsemifinalele cu Suedia. Întâmplător sau nu, „metamorfoza” fetelor avenit la câteva ore după ce doamna doctor Violeta Popa, de lacabinetpsihoconsult.ro, psihologul echipei naționale, a fostchemată în Danemarca să ajute echipa. Iar fetele aveau mare nevoiede cineva cu care să discute, pentru că săptămânile de cantonamentde dinaintea competiției lasă urme.

„Aparent, nu există diferențe între sportivi și restuloamenilor, din punct de vedere psihologic, și unii, și ceilalțiavând probleme de ordin emoțional, cele care duc, în cele din urmă,la boli fizice. Este adevărat, însă, că în cazul sportivilornivelul de stres este mult mai ridicat, dar el și este mai pregătitși educat să reziste la un stres mai mare”, spune Violeta Popa,care știe de ce au cedat fetele: „Fetelor le-a fost foarte greupentru că, gândiți-vă, erau departe de casă de două săptămâni,meciurile se succedau foarte rapid, erau considerate printrefavorite, iar lumea aștepta foarte mult de la ele. Toate asteaînseamnă o mare presiune și, așa cum se întâmplă în sportulromânesc, le-au lipsit anumite elemente în momentele decisive,momente care să facă diferența”. Chiar dacă nu consideră că estemeritul ei pentru „renașterea” Naționalei, Violeta Popa regretă cănu a fost chemată în Danemarca mai devreme: „Poate că ar fi trebuitsă fi mers în Danemarca mai devreme, dar chiar și dacă nu am fostacolo, eu tot am lucrat cu fetele pe timpul campionatului. Latelefon, prin sms, am comunicat în tot acest timp”.

Altfel, din păcate, din punctul ei de vedere, sportivii româniau o mare problemă: le lipsește spiritul de învingător.
„Despre spiritul poporului român am putea vorbi la nesfârșit. Noine naștem într-un anumit climat cultural și geografic cu mariinfluențe asupra noastră. Din momentul în care se naște, românulare gândirea liniară, ceea ce-l încurcă toată viața. Românul estenăscut și învățat cu minciuna, iar prima minciună este cățeluș cupărul creț. Este prima minciună iar subconștientul o preia, chiardacă noi nu ne dăm seama de asta. Ne dăm seama de acest lucru abiacând încercăm să ne descoperim și ne aflăm limitele. Se poate spunecă poporul român nu are mentalitatea de învingător. Și este păcat,pentru că o aveam. Face parte din egregorul neamului românesc,numai că sunt anumiți factori, prea mulți, care fac ca acest spiritimportant să se piardă”.

Presa și societatea pun presiune pe echipă

În fine, ca o altă posibilă explicație pentru fragilitateapsihologică a sportivilor români, Violeta Popa vorbește despresocietate și despre presa de la noi: „Este adevărat că nicisocietatea nu ne ajută. Mi-au povestit fetele cum în Spania, încampionat, o echipă a ieșit pe locul 10. În ziar erau mulțumiriaduse fetelor, ceea ce nu se întâmplă la noi. Aici, dacă nu aicâștigat, ești un paria, nu mai contezi. Este și presiune mare, dinpartea presei, a societății, și știți foarte bine lucrul acesta.Acesta este motivul pentru care din ce în ce mai multă lume pleacădin România. Este ceva care nu funcționează cum trebuie, oricât demult ne-am strădui. Prea multă răutate”.

Inchide