Alergatul îți prelungește viața cu cel puțin cinci ani

Alergatul îți prelungește viața cu cel puțin cinci ani
Publicat: 23/04/2012, 19:19
Actualizat: 23/04/2012, 21:10

Cei care își doresc să facă sport, dar nu au bani de echipamentescumpe sau de abonamente la sală, se pot întreține practicând ceamai ieftină formă de mișcare: alergatul. Dar chiar și banalaalergare trebuie făcută cu cap, pentru că, la fel ca toatesporturile, are avantaje și dezavantaje.

La capitolul avantaje, cel mai important dintre acestea este,fără îndoială, reglarea ritmului cardiac. Alergatul este foarteimportant pentru inimă iar specialiștii au stabilit că cei carealeargă în mod constant sunt mai puțini expuși bolilorcardiovasculare și au șanse mai mici să sufere un atac de cord saucerebral. Apoi, s-a stabilit că alergatul arde același număr decalorii ca mersul pe bicicletă sau înotul, la un ritm intens, darare un plus: solicită încheieturile și oasele picioarelorîntărindu-le în timp. Acest lucru este foarte important pentrufemei care sunt expuse la boli precum osteoporoza. Un alt avantajde care se bucură cei care aleargă are legătură cu oxigenareacreierului. Alergatul îți echilibrează activitatea cerebrală iarcei care aleargă în mod constant sunt mai echilibrați din punct devedere mental.

Alergatul, nerecomandat obezilor șisupraponderalilor

Analizând toate aceste avantaje de care ai parte când alergi,specialiștii au stabilit că cei care fac acest lucru în modconstant trăiesc cu 5-7 ani mai mult decât persoanelesedentare.

Principalul dezavantaj, în special când alegi să alergi în aerliber, vizează încheieturile picioarelor, în special genunchii șigleznele, chiar dacă studii recente au stabilit că alergatul nupune chiar atât de multă presiune pe picioare precum se credea.

Aceste studii sunt valabile, însă, numai pentru persoanelesănătoase pentru că cei care au suferit accidentări sau au problemecu încheieturile vor suferi în continuare. Probleme cuîncheieturile vor avea și persoanele supraponderale și cele obeze,pentru care alergatul este chiar un pericol.

Dacă își doresc să alerge, totuși, aceștia din urmă ar trebui cao perioadă să practice alte sporturi, precum înotul, până cândcondiția fizică se va ameliora și va putea alerga.

Un alt pericol îi paște pe cei care nu sunt obișnuiți cuexerciții cardiovasculare intense și care, din entuziasm, pot abuzade alergare și pot suferi, în cazuri excepționale, chiar și atacuride cord.

Dacă nu ai mai alergat niciodată, sfatul specialiștilor este săîncepi cu alergări ușoare, de acomodare, până când inima se vaobișnui să pompeze un volum mai mare de sânge decât de obicei.Femeile care se decid să alerge în mod constant sunt sfătuite săpoarte un sutien special care să împiedice mișcarea accelerată asânilor, în caz contrar aceștia putându-se lăsa ireversibil.

Crima care a speriat ţara! Vedeta de pe Instagram, ucisă şi aruncată în canal. E...
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
FOTO. Antonia, imagini senzuale topless! Cum s-a lăsat pozată soția lui Velea
Alimentul care sporeşte inteligenţa. TOP 8 mâncăruri pentru creier, potrivit dr. Mihaela Bilic
Imaginea anului! Transformarea uluitoare a lui Mario Nicolae, fostul director sportiv al lui Dinamo: împarte...
Studiu: Omicron ar avea în componenţa sa fragmente dintr-un alt virus
Femeia nu ştia că este filmată, aşa că şi-a făcut de cap. Soţul ei a...
BANCUL ZILEI – Un tip agață o stewardesă sexy de la Tarom
STUDIU. Riscul de infectare cu coronavirus crește treptat după vaccinarea cu a doua doză
'Irina e o ❗️ Prietenul lui Dragnea, prima reacţie după scandalul cu Irina Tănase
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
CUPLUL care a DĂRÂMAT gardul de la Târgul de Crăciun, un nou PROTEST! VIDEO
A venit acasă și a găsit o bijuterie înnegrită. Și-a evacuat imediat părinții: „Miroase a...
Anunț ANM! Vreme rea în România
Se schimbă banii în România?! Mugur Isărescu a dat vestea cea mare: Aş vrea să...
Alertă mondială! Prima țară din lume care dispare de pe față Pământului. Drama oamenilor este...
Mai aveţi zile de concediu? Vedeţi aici ce se întâmplă cu perioada de concediu de...
Veşti proaste pentru şoferi: Va ploua cu amenzi de 25.500 lei pentru cei care nu...