Culise.10 motive pentru care Alin Petrache demisionează și nu va mai candida la șefia COSR

Publicat: 30 08. 2016, 12:53
Actualizat: 31 10. 2016, 16:06
1. DEMNITATEA
 
Petrache a anunțat, în diverse forme, înainte de începerea Jocurilor Olimpice de la Rio, că delegația României are ca obiectiv obținerea a 6-8 medalii. Odată atinsă, ținta l-ar fi pus la adăpostul criticilor, iar olimpicii ar fi menținut același tempo din ultimii opt ani: opt medalii cucerite în Beijing și nouă la Londra. Astfel sportul românesc s-ar fi menținut pe o linie de plutire care ar fi liniștit și apele din sediul COSR. Obținerea a doar cinci clasări pe podium – patru fără bronzul lui Gabriel Sâncrăian – ar fi tulburat apele pe timp îndelungat.
 
Chiar dacă nu este unicul vinovat pentru dezastrul de la Rio și nu i se poate pune doar lui în cârcă eșecul sud-american, exponentul sportului de golani jucat de gentlemeni și-a dat demisia și a arătat, în cele din urmă, dincolo de toate speculațiile care se pot face, că are onoare. În sportul românesc din ultimii 10 ani, un singur președinte al unui for și-a prezentat demisia imediat după un insucces: se întâmpla în martie 2008, când George Gaiță, omul sub aripa căruia poloul a renăscut, și-a dat demisia din fruntea FRP după ce naționala ratase inexplicabil, la Oradea (eșec cu Canada în decisiv), calificarea la JO din Beijing.
 
2.ȚIRIAC ȘI-A LUAT MÂNĂ DE PE COSR. SĂGEȚI CHIAR ȘI SPRE MORARIU
 
Miliardarul Ion Țiriac, omul care l-a susținut pe Octavian Morariu în mandatele sale, a făcut pasul în spate în momentul în care actualul membru CIO îi încălzea scaunul lui Alin Petrache. Dintr-un tip extrem de vocal pe scena olimpismului, fostul tenismen avea să devină o prezență discretă. L-a susținut pe Bellu la alegeri și a fandat elegant, cu refrenul său obișnuit „nu am semănat nimic, nu avem ce culege”, în momentele în care era chestionat pe tema Rio de Janeiro.
 
Interesant este faptul că, potrivit unor oameni care au asistat la ședințele COSR, Petrache ar fi avut o serie de declarații subtile, cu bătaie lungă, și spre vechea conducere, adică spre protectorul său, Morariu: „Eu am adus bani aici față de cei de dinaintea mea” sau „Nu știu cum s-au cheltuit înainte, dar noi avem grijă”, ar fi spus Petrache.
 
3. ȘI-A PIERDUT ALIAȚII. SURPRIZĂ: CHIAR ȘI PE DOBRESCU!
 
Tip abil cu veleități de conducător, uns cu toate alifiile în mediul politic, secretarul general Ioan Dobrescu i-a asigurat un climat de liniște și lui Octavian Morariu, dar și lui Alin Petrache. Fost secretar de stat în MTS și ex-președinte la forul de baschet, ploieșteanul a deținut un rol cheie la alegerile în care Petrache i-a învins clar pe Elisabeta Lipă și pe Octavian Bellu. Prin prieteniile legate în timp cu oameni de sport, pe teren sau la o chermeză cu perdele trase, Dobrescu a construit un zid puternic de alegători pentru Petrache, chiar și din rândul celor care credeau în Bellu sau în Lipă. Imediat însă, Nea Puiu, cum îl alintă apropiații, a spus, cu o voce șoptită, într-un cerc restrâns, că se pensionează și că-l lasă locul lui Boroi. Până la un moment dat varianta părea plauzibilă, iar Boroi – pion important la alegeri – ar fi primit răsplata… firească.
 
Lucrurile nu stau așa însă. Povestește pentru ProSport, sub protecția anonimatului, un personaj important din ședințele COSR. „Relația dintre Petrache și Dobrescu nu este așa cum se vede la televizor. Când Alin s-a văzut cu sacii-n căruță, a vrut să controleze totul. Dacă Puiu conducea ședințele Comitetului Executiv în mandatul lui Morariu, Petrache a trecut la timonă, iar Dobrescu s-a văzut trecut în linia a doua și nu i-a picat bine. Chiar fără rost uneori se simțea. Asta se vedea și în ședințe. Dobrescu abia apuca să vorbească pe final, după ce Petrache prezida toată ședința. Dobrescu era învățat să conducă el pe vremea lui Morariu, ceea ce nu s-a mai întâmplat și în ultimul an”, spune sursa ProSport. Și, în timp, deteriorarea relației cu sfătuitorul Dobrescu s-a reflectat în deciziile eronate pe care Petrache le-a luat, una dintre ele fiind adoptarea unei poziții dure împotriva FR de Gimnastică, deși CM de la Glasgow nu se încheiase!
 
„S-au certat chiar la Rio, a fost o acțiune la Casa României și Dobrescu a refuzat să vină. Petrache i-ar fi reproșat lui Dobrescu că el și Morariu l-ar fi băgat în rahat și că i-au mototolit imaginea”
 
Sub protecția anonimatului, pentru ProSport., un oficial din delegația României
 
4. EROARE. NU S-A IMPLICAT LA COMISIA TEHNICĂ A COSR, MOTORUL OLIMPISMULUI
 
Din postura în care se află, Petrache poate fi perceput, dintr-un anumit unghi, principal vinovat pentru evoluția submediocră de la Rio. Puțină lume știe însă că adevăratul motor al COSR îl reprezintă Comisia Tehnică. „Petrache nu s-a implicat și nu a vrut să aducă lângă el oameni de valoare în Comisia Tehnică. Pentru progresul sportului fiecare federație ar trebui să aibă o Comisie Tehnică”, spune o persoanalitate din sportul românesc. Care sunt rolurile Comisiei Tehnice?
 
Avizează loturile olimpice
Avizează componența lor
Avizează finanțarea loturilor olimpice