Cum arată dopajul în Formula 1: Piloții au folosit tacrină pentru a-și reaminti mai ușor configurația circuitului

Publicat: 12 08. 2013, 16:14
Actualizat: 12 08. 2013, 16:14

Marc Sanson, președinte, între 2003 și 2005, al Consiliului francez de prevenire și de luptă antidoping, a declarat că piloții din Formula 1 au folosit  tacrină, un medicament prescris în maladia Alzheimer, care îi ajuta pe sportivi să țină minte mai ușor configurația circuitelor, informează ESPN.

De curând, Senatul francez a dat publicității un raport despre dopaj, ciclismul fiind sportul aflat în centrul atenției. Dar raportul a scos la iveală și dopajul din alte sporturi, cum ar fi utilizarea beta-blocantelor în golf.

Sanson a afirmat că și piloții din Formula 1 au folosit substanțe care să le îmbunătățească performanțele.

„Mulți ani, piloții au folosit tacrină, un produs recomandat în tratamentul unor maladii ca Alzheimerul, pentru a-și reaminti mai ușor configurația circuitului. Până la urmă s-a renunțat la această practică, din cauza efectelor secundare. Însă a fost utilizată”, a spus experul francez, conform espn.fr.

Programul antidoping al Federației Internaționale de Automobilism nu prevede efectuarea testelor sanguine, ci numai de urină. Controale se fac atât în competiții, cât și în afara lor, a declarat delegatul medical al FIA, Jean-Charles Piette. „Obiectivul principal este să aflăm dacă piloții folosesc steroizi anabolizanți pentru musculatura lor sau substanțe pentru slăbit. Astfel, o dată sau de două ori pe an, la anumite curse, efectuăm teste inopinate. Sunt numai teste de urină, în acest moment nu folosim teste sanguine”, a precizat Piette.