Din medaliat olimpic a devenit condamnat la moarte. Gestul care poate însemna sfârșitul pentru un sportiv etiopian

Publicat: 13 09. 2016, 21:32
Actualizat: 02 02. 2018, 12:26

„Acesta este semnul pașnic de protest folosit de cei din grupul etnic Oromo, în ultimele 10 luni. Am făcut acest lucru pentru a atrage atenția asupra faptului că sute de conaționali ai mei au fost omorâți de forțele de ordine pentru că au protestat pașnic cu privire la nedreptățile la care sunt supuși. Știam că milioane de oameni se uită la Jocurile Olimpice și am vrut ca lumea să mă vadă. Vreau ca lumea să știe ce se întâmplă în Etiopia, fie că vorbim despre Oromia, Amhara, Ogaden, Gambella sau alte locuri din această țară”, a explicat Feyisa gestul său. 

Sportivul a declarat că știa care este riscul pe care și-l asumă în momentul în care a ridicat mâinile deasupra capului. Bărbatul știe că dacă se întoarce în țara lui natală va fi, cel mai probabil, omorât, arestat sau pus pe lista oamenilor care nu vor mai putea părăsi vreodată țara. Aceste declarații au fost făcute de Feyisa, în ciuda faptului că purtătorul de cuvânt al Guvernului din Etiopia a declarat că nu se pune în discuție nicio pedeapsă pentru gestul său. 

Sportivul recunoaște că în toată perioada de pregătire pentru Jocurile Olimpice s-a gândit la suferința pe care o îndură conaționalii săi din grupul etnic Oromo. 

„Cafeaua etiopiană pe care o consumă americanii provine din regiunea în care m-am născut. Suntem, de asemenea, recunoscuți drept alergători foarte buni pe distanțe lungi. Protestele pașnice împotriva guvernului au început în noiembrie anul trecut când oficialii i-au forțat pe locuitorii din această zonă să-și vândă pământurile investitorilor străini. De atunci, drepturile omului nu mai există pentru etnicii Oromo”, a povestit Feyisa. 

Mai mult, sportivul s-a temut în toată această perioadă pentru siguranța sa din pricina faptului că a inițiat diverse campanii prin care ajută tinerii studenți Oromo care, deși sunt înzestrați, nu au posibilitatea să își finalizeze studiile. 

Feyisa spune că nu are de gând să ia legătura cu membri ai Guvernului și că dacă aceștia din urmă doresc să ia legătura cu el, ar trebui să elibereze mai întâi toți prizonierii, indiferent de naționalitatea sau de aparteneța lor etnică, ce au fost închiși pe nedrept. 

„Sunt un alergător, nu un savant sau un politician, dar știu că toți oamenii merită dreptate și o judecată dreaptă. Voi continua să alerg și îmi voi continua cariera și voi milita până când etnicii Oromo și ceilalți etiopieni își vor găsi dreptatea”, a încheiat Feyisa.