Doi ani de la tragica dispariție a handbalistului Marian Cozma

Redactor:
Vlad Mironescu
Doi ani de la tragica dispariție a handbalistului Marian Cozma
La doi ani de la tragica dispariție a handbalistului Marian Cozma, procesul în cazul uciderii acestuia se desfășășoară la Tribunalul din Veszprem, principalul acuzat, Raffael Șandor, susținându-și în continuare nevinovăția.

La doi ani de la tragica dispariție a handbalistului MarianCozma, procesul în cazul uciderii acestuia se desfășășoară laTribunalul din Veszprem, principalul acuzat, Raffael Șandor,susținându-și în continuare nevinovăția.

Componentul naționalei României și al formației ungare MKBVeszprem, Marian Cozma, a fost înjunghiat mortal, în dimineațazilei de 8 februarie 2009, într-o discotecă din orașul unde juca,în altercație fiind implicați și alți doi coechipieri, sârbul ZarkoSesum și croatul Ivan Pesic. Handbalistul român în vârstă de 26 deani a fost înjunghiat în inimă, fiind singurul dintre cei trei careși-a pierdut viața. Marian Cozma făcuse parte din lotul României,care a participat la Campionatul Mondial din Croația, și debutaseîn prima reprezentativă în anul 2002.

Marian Cozma mai trecuse printr-un incident, în anul 2005, cândevolua la Dinamo București, fiind bătut de un grup de opt persoaneși înjunghiat. Cozma a avut atunci o plagă pe spate, în apropiereacoloanei vertebrale, de 8 cm lungime și 3 cm adâncime. Handbalistula fost internat la Spitalul de Urgență Floreasca, iar medicii i-auspus că a avut noroc că nu a rămas paralizat.

Din cercetările efectuate la Veszprem, reiese faptul căhandbalistul sărbătorea, alături de alți componenți ai echipeiungare MKB Veszprem, ziua de naștere a copilului unuia dintrecolegi, la o discotecă din localitate, iar în jurul orei 03.00,între sportivi și unii dintre clienții localului, de etnie rromă, aavut loc un conflict verbal care a degenerat. În urma altercației,sportivul român Marian Cozma a decedat, după ce a fost înjunghiatîn inimă, iar doi colegi ai săi au fost răniți grav, fiindinternați în spital.

La mai puțin de 24 de ore după uciderea lui Marian Cozma,autoritățile au anunțat și numele primilor doi suspecți, aceștiafiind Raffael Șandor și Ivan Sztojka. După numai câteva ore, primulsuspect, Raffael Șandor, a fost prins în Austria, iar în dimineațazilei de 9 februarie 2009, un al treilea suspect, Nemeth Gyozo,care făcea parte din grupul ce a provocat incidentul în urma căruiași-a pierdut viața sportivul român, a fost și el arestat.

Poliția din Ungaria a fixat o recompensă pentru persoana careajută la prinderea celui de-al treilea suspect, Ivan Sztojka, învaloare de un milion de forinți (3.500 de euro), însă aceasta afost la scurt timp dublată. În data de 13 februarie, Ivan Sztojkas-a predat poliției din Veszprem, după ce îi trimisese o scrisoaremamei sale, în care i-a explicat că nu este vinovat de moartea luiMarian Cozma.

În timp ce autoritățile anchetau cazul uciderii lui MarianCozma, tatăl fostului handbalist, Petre Cozma, s-a dus la Veszprempentru a aduce trupul neînsuflețit al fiului său la București.Marian Cozma a primit, post-mortem, titlul de Cetățean de Onoare alorașului Vezprem. Cortegiul funerar a fost întâmpinat în orașeleprin care a trecut, în drumul spre București, de mii de oameni careau ținut să-i aducă un ultim omagiu lui Marian Cozma.

Trupul neînsuflețit al lui fostului sportiv, ucis în Ungaria, aajuns la casa părintească din cartierul Tei din București, îndimineața zilei de 11 februarie, în jurul orei 3.00, fiindîntâmpinat la sosire de aproximativ 300 de persoane. Sicriul a fostpurtat de la mașina mortuară și până în casă de colegii lui MarianCozma de la echipa națională. La sosirea cortegiului funerar aufost prezenți jucători de la echipele de handbal masculin DinamoBucurești și Steaua București. La casa părintească a lui MarianCozma au venit pe rând personalități ale sportului românesc,politicieni, echipe de handbal, masculine și feminine, rude,prieteni și persoane impresionate de tragica dispariție asportivului pentru a aprinde lumânări, pentru a depune coroane șipentru a transmite condoleanțe familiei îndoliate.

Cele mai emoționante momente s-au consumat în ziua înmormântăriilui Marian Cozma, la sediul CS Dinamo, din Șoseaua Ștefan cel Mare,acolo unde trupul neînsuflețit al fostului sportiv a fost depuspentru câteva ore în sala de trofee. Foștii colegi ai lui MarianCozma de la Veszprem au sosit și ei la București și au fostîntâmpinați cu aplauze de cei peste 1.000 de oameni veniți să-și iarămas bun de la fostul sportiv. După o slujbă care a avut loc labiserica parohiei Teiul Doamnei Ghica din București, Marian Cozma afost înmormântat la cimitirul Pipera.

Dispariția sportivului a fost comemorată atât în țară, cât și înstrăinătate, prin momente de reculegere, tricouri retrase saumarșuri ale tăcerii. De asemenea, sala de sport a școlii dinsectorul 2 București, unde Cozma a învățat, a fost numită dupănumele sportivului, la fel și Centrul Național Olimpic de Excelențămasculin de la Sighișoara. În Ungaria și în România au fostorganizate mai multe mitinguri și concerte în memoria lui MarianCozma, toate având ca mesaj combaterea violenței. De asemenea,suporterii echipei Veszprem au strâns fonduri pentru realizareaunui monument în amintirea fostului handbalist. Bustul din bronz,amplasat în fața Veszprem Arena, a fost dezvelit la un an de ladispariția handbalistului de primarul Janos Debreczenyi și alțiconducători sportivi. Monumentul este din granit, are 2,5 metriînălțime și a fost realizat de sculptorul Mihaly Gabor.

La finalul sezonului competițional, echipa Veszprem a devenitcampioană a Ungariei, iar titlul i-a fost dedicat lui Marian Cozma,care a fost numit și cel mai bun pivot al sezonului 2008-2009 dincompetiția maghiară. Regizorul Gabor Kalomista a produs un filmdocumentar, intitulat „Country Stabbed in The Heart”, în care esteprezentată asasinarea lui Marian Cozma.

În paralel, poliția maghiară a continuat ancheta, iar în zilelede 17 și 18 februarie 2009 au mai fost arestate două persoanesuspecte că ar fi fost implicate în uciderea lui Cozma, acesteafiind Gabor P. și Csaba B. Câteva zile mai târziu, polițiștiimaghiari au început audierea principalilor suspecți, dar și a altorpersoane a căror identitate nu a fost făcută publică.

Poliția din Ungaria a dezvăluit și câteva detalii ale modului încare au decurs evenimentele în dimineața zilei de 8 februarie, cândMarian Cozma a fost ucis. Autoritățile maghiare au afirmat că”ucigașul a lovit cu o forță extraordinară. Lama cuțitului apătruns 20 de centrimetri între două coaste. În plus, atacatorul arăsucit cuțitul în rană.”

De asemenea, anchetatorii au mai anunțat că în altercația care aavut loc între handbaliștii de la Veszprem și cetățenii de etnierromă au fost implicate 25 de persoane. Ioan Bentze, atașatul românpentru afaceri interne la Budapesta, a prezentat pentru preseiconcluziile la care au ajuns anchetatorii maghiari: „Problema e căau fost 25 de persoane implicate, dintre care cinci, care sunt înprezent arestați, apar pe înregistrarea camerelor de supraveghereîntr-o secvență de circa 12 secunde, jos, în bar, în timpulconflictului. Părerea e că sunt 95 la sută șanse ca atunci să se fiprodus prima înjunghiere, în rinichi, a lui Marian Cozma. Sus, ladisco-bar, erau ceilalți 20. Ei au auzit că este bătaie și aucoborât. Neavând loc, au ieșit afară unde se bănuiește că Marian(n.r.- Cozma) a fost înjunghiat în inimă”.

La un an de la incidentul în urma căruia fostul handbalistMarian Cozma a fost ucis, s-a anunțat numele primei persoaneacuzate oficial de crimă. Astfel, după o anchetă extrem dedificilă, Poliția din Veszprem a anunțat că cel care l-a înjunghiatmortal pe Marian Cozma, în noaptea zilei de 7 spre 8 februarie2009, este Raffael Șandor. De asemenea, în cazul uciderii fostuluihandbalist al naționalei României au mai fost acuzați Nemeth Gyozoși Sztojka Ivan pentru complicitate la omor și lovituri cauzatoarede moarte.

Reprezentanții Poliției de Veszprem au anunțat că dosaruluciderii handbalistului a adunat peste 13.000 de pagini împărțiteîn 38 de capitole, costurile anchetei din ultimul an fiind estimatela 68 milioane de forinți, adică aproximativ 250.000 de euro.Conform declarației colonelului Derzsy Peter, șeful Criminalisticiidin cadrul Poliției Veszprem, în dosarul întocmit după ucidereahandbalistului român Marian Cozma au fost audiați 700 de martori,au avut loc 57 de interogatorii directe și 416 persoane au fostsupuse recunoașterii. Au fost adunate 347 dovezi, 60 de specialiștianalizându-le și exprimându-și opiniile. Cercul de suspecți aadunat 27 de persoane, care au fost implicate anterior și în alte53 de tipuri de infracțiuni.

Procesul în cazul uciderii handbalistului român a început la 13septembrie 2010 la Tribunalul din Veszprém. Conform judecătoruluiBalazs Nemeth, principalul acuzat, Șandor Raffael, își menținedeclarațiile date la poliție. „Acuzatul susține în continuare că nua înjunghiat pe nimeni, nici în barul Patriota, nici pe stradă, șică nu avea cuțit”, a declarat Nemeth.

Mai multe persoane sunt puse sub acuzare în acest caz: doibărbați pentru complicitate la omor, alți doi pentru tentativă deomor, precum și un bărbat și o femeie pentru că i-au ajutat peacuzați să părăsească țara. Doi dintre ei au fost arestați depoliția austriacă și extrădați în Ungaria. Alte 25 de persoane vorfi audiate pentru tulburarea ordinii publice.

Uciderea lui Marian Cozma a avut urmări și în justiția dinUngaria, prin inițierea unui proiect de modificare a Codului Penal,pentru a prevedea pedepse mai aspre, în condițiile agravăriisituației infracționale din țară.

Pe plan sportiv, mai multe evenimente comemorative au avut locatât în Ungaria cât și în România. Astfel, la Cupa Pannon,organizată de Federația Ungară de Handbal în memoria lui MarianCozma, au participat primele reprezentative din România, Ungaria,Serbia și Tunisia. De asemenea, selecționatele de fotbal dinUngaria și România au disputat un meci amical în memoria fostuluihandbalist, la Budapesta, terminat cu scorul de 1-0 pentru”tricolori”.

Aflându-se în România cu ocazia meciului cu HCM Constanța, dinoptimile Ligii Campionilor, jucătorii echipei Veszprem au fost la27 martie 2010 la mormântul fostului lor coechipier, Marian Cozma.Suporterii formației maghiare care au făcut deplasarea în Româniaau fost de asemenea la cimitirul Pipera, depunând flori, coroane șilumânări la mormântul lui Cozma.

Sportul a rămas mai sărac după moartea lui Marian Cozma și, deșia fost ucis în urma unui incident violent, fostul handbalist varămâne în amintirea tuturor ca un simbol al non-violenței,deoarece, în timpul vieții, a caracterizat lumea astfel: „Deșilumea toată este plină de ură, inimile încă mai sunt pline deiubire”.

Departamentul Sport, [email protected]

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Cristi Borcea o tratează pe Valentina Pelinel ca pe o regină! Ce gest a făcut...
LOVITURĂ uriaşă pentru şoferi! O nouă TAXĂ pentru conducătorii auto din România. Iată pentru ce!
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Țara care a interzis blugii mulați. Bărbații cu părul lung sunt considerați „dușmani ai poporului”
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Moarte în rândul angajaților de la Dacia. S-a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Celebrul cântăreț A MURIT! Șoc în showbiz
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Unul dintre cele mari secrete ale McDonald's s-a aflat. Cum au reuşit doi tineri să...
Inchide