Federația Română de Baschet e partener în proiectul Basketball Inclusive Games. Care sunt obiectivele FRB

Publicat: 25 01. 2024, 20:18
Actualizat: 25 01. 2024, 20:19

Federația Română de Baschet a organizat în decembrie prima ediție a Campionatului Național de Baschet în Fotoliu Rulant, iar acum trece la următorul nivel.

La Sofia s-a semnat astăzi, 25 ianuarie, un parteneriat prin care Federația Română de Baschet se asociază în Basketball Inclusive Games – BIG, program finanțat de Uniunea Europeana, prin programul Erasmus+.

Sloganul este Wheels of Will – Where Determination Meets Destin și e în valoare de 45.000 de euro.

Federația Română de Baschet e partener în proiectul Basketball Inclusive Games

Basketball Inclusive Games este un eveniment european non-profit, cu o durată de 12 luni, care se adresează accesibilității limitate și incluziunii în baschet, arată www.frbaschet.ro.

Sursa citată arată că: „Prin promovarea unui mediu primitor pentru persoanele cu dizabilități, proiectul urmărește să încurajeze participanții și să creeze un impact pozitiv de durată asupra comunității sportive europene. Soluția propusă combină un eveniment principal, co-evenimente și un plan de lucru conceput strategic cu trei pachete de lucru interconectate. Evenimentul principal este European Wheelchair Basketball Event, care promovează accesibilitatea prin unirea sportivilor apți și cu dizabilități. Acest eveniment incluziv este susținut de co-evenimente, cum ar fi seminarii pentru arbitri, seminarii de coaching și formare pentru voluntari”.

Partenerii Basketball Inclusive Games sunt:

1. Clubul de baschet pentru persoane cu dizabilități Levski Sofia – BCPD, coordonator
2. Federația Internațională de Baschet în fotoliu rulant Europa – IWBF, partener asociat
3. Asociația Croată de Baschet în Fotoliu Rulant – HSKUK, partener asociat
4. Federația Română de Baschet – FRB, Partener asociat
5. Federația Bulgară de Baschet – BBF, Partener asociat
6. Asociația Slovenă a Sporturilor Paralimpice – SIS-SPK, Partener asociat
7. Asociația Regională de Baschet din Serbia de Est – RKSIS, Partener asociat
8. Federația Elenă de Baschet în Fotoliu Rulant – HWBF, Partener asociat
9. Associazione Sportiva Dilettantistica RC Basket in Carrozzina – Reggio – ASDRC, Partener asociat
10. Federația Turcă de Sport pentru Handicap Fizic – TBESF, Partener asociat
11. Champions Factory Ireland Limited – ChF-IR, Partener asociat
12. Kypriaki Omospondia Kalathosferisis (Federația de Baschet din Cipru) – CBF, partener asociat
13. Clubul Sportiv de Integrare „Konstancin”-IKZ, Partener asociat

Obiectivele Basketball Inclusive Games se bazează pe o analiză solidă a nevoilor care ține cont de obiectivele specifice ale apelului.

Următoarele puncte demonstrează alinierea dintre obiectivele proiectului și obiectivele specifice ale apelului:

  • Mediu sportiv incluziv: Proiectul identifică nevoia de oportunități sportive mai incluzive pentru persoanele cu dizabilități. Obiectivul specific al apelului subliniază importanța incluziunii sociale prin sport. Proiectul abordează în mod direct această nevoie prin crearea unui eveniment sportiv incluziv care încurajează participarea persoanelor cu dizabilități, promovând integrarea socială și promovând o cultură sportivă incluzivă.
  • Dezvoltarea abilităților și dezvoltarea personală: Analiza nevoilor recunoaște potențialul sportului de a contribui la dezvoltarea personală și cognitivă a persoanelor cu dizabilități. Proiectul se concentrează pe înființarea de academii de antrenament și organizarea de activități sportive care se adresează diferitelor dizabilități fizice și mentale, aliniindu-se cu obiectivul apelului de a sprijini dezvoltarea individuală prin sport.
  • Proiectul recunoaște provocările cu care se confruntă persoanele cu dizabilități în accesarea oportunităților sportive. Prin țintirea organizațiilor care lucrează cu persoane cu dizabilități și găzduind competiții sportive special concepute pentru sportivii în scaun cu rotile, proiectul își propune să reducă acest decalaj și să promoveze accesul egal la sport, ceea ce se aliniază cu obiectivul apelului de a reduce disparitățile de acces.
  • Valorificarea transformării digitale: Apelul subliniază importanța transformării digitale în sectorul sportului. Proiectul recunoaște necesitatea unei platforme digitale care să faciliteze organizarea evenimentelor, comunicarea și formarea persoanelor cu dizabilități care se bazează adesea pe dispozitive electronice. Prin dezvoltarea unei platforme digitale incluzive cu module de formare pentru arbitri și antrenori de baschet în fotoliu rulant, proiectul abordează obiectivul apelului de a încorpora transformarea digitală în inițiativele sportive.
  • Consolidarea rețelelor europene: analiza nevoilor identifică beneficiile potențiale ale unor rețele și parteneriate mai puternice între organizațiile sportive, cluburi și părțile interesate din Europa. Accentul proiectului pe reunirea participanților din diferite țări europene se aliniază direct cu obiectivul apelului de a promova cooperarea și schimbul de cunoștințe între entitățile sportive europene.

sursa: www.frbaschet.ro