Ilie Năstase și Elena Ceaușescu, scenă din filmele americane. „ Măi flăcău, unde te grăbești? Ia vino puțin!”

Publicat: 04 03. 2020, 11:04
Actualizat: 04 03. 2020, 11:27
Romanian Ilie Nastase greets the crowd during his double match with Argentinian Jose-Luis Clerc against French Yannick Noah and US John McEnroe at the Roland Garros tennis French Open, 31 May 2005 in Paris. AFP PHOTO JACQUES DEMARTHON

La 73 de ani, legenda sportului alb a vorbit într-un interviu pentru gsp.ro despre cel mai controversat subiect al carierei de jucător. Este vorba despre celebra finală de Cupa Davis pierdută de România la București, în 1972, în fața echipei Statelor Unite.

A fost 3-2 pentru americani, un meci jucat de români în condiții rămase în ceață și azi, după 48 de ani. Năstase și Țiriac nu-și vorbeau atunci, iar printre zvonuri s-a strecurat și acela că Ilie ar fi cedat intenționat partida cu Stan Smith.

După finala de la București, s-a speculat intens pe marginea pedepsirii lui Ilie Năstase de către cuplul Ceaușescu, însă chiar marele jucător povestește că nu s-a pus problema de așa ceva.

„Asta este o mare tâmpenie că am vândut meciul. Dar Țiriac era supărat pe mine. Și avea dreptate”, își amintește „Nasty”. Referitor la reacția pe care a avut-o Nicolae Ceaușescu după finala cu SUA, fostul mare tenismen povestește: „Ceaușescu a respectat protocolul. Ne-a primit după finală, pe noi și pe americani. Eu mi-am cerut scuze că nu pot să stau prea mult, am ciocnit un pahar și am plecat, că aveam avion spre Barcelona. Unde, la o săptămână distanță, aveam să-l bat pe Smith. Ca să vezi cum e viața!”.

Imediat după recepția oferită de președinte, Ilie Năstase a dat nas în nas cu …Elena Ceaușescu! „Când să ies din sediul CC, era o femeie cu batic pe cap, stătea, așa, rezemată de un perete. Când m-am apropiat, am recunoscut-o. «Măi, flăcău, unde te grăbești așa? Ia vino să vorbim puțin!»”. «Sărut mâna, doamnă!». Eu îi răspund că am avion spre Barcelona. «Uite, s-au auzit zvonuri că ai vândut meciul americanilor. Dar noi nu credem așa ceva. Tu du-te liniștit că n-o să-ți facă nimeni nimic».