Nu, nu e glumă. Cum a provocat Messi două cutremure în Barcelona. Explicațiile unui geofizician

Publicat: 11 04. 2018, 15:45

Este unul dintre cei mai mari fotbaliști din lume și se pare că poate „contribui” chiar și la producerea unui cutremur. Lionel Messi a ajuns în atenția cercetătorilor, scrie mirror.co.uk.

 

Un nou studiu arată că reacția entuziastă a fanilor lui Messi, atunci când fotbalistul marchează, este suficient de puternică încât să ducă la apariția unui seism în Barcelona.

 

Vorbind în cadrul unei conferințe pe teme geofizice, desfășurată la Viena, Jordi Diaz, un autor cunoscut din cadrul Institutului de Științe a Pământului Jaume Almera, a declarat: „Am montat un seismometru într-o clădire din Barcelona. Astfel, am putut identifica amprentele vibrațiilor produse de diverse activități, precum traficul și metroul”.

 

Aparatul a scos la iveală faptul că, de fiecare dată când Messi înscrie un gol, apare un cutremur în Barcelona, în timp ce oamenii sar în tribunele stadioanelor. De exemplu, în timpul unui meci cu Chelsea, din luna martie, Messi a înscris două goluri, pentru victoria de 3-0 a Barcelonei. Seismometrul a înregistrat o creștere după primul gol și o a doua reacție seismică, după golul secund al lui Messi.

 

Nu doar Messi este „vinovat” pentru cutremurele ușoare din Barcelona – concertele au același efect. „Uneori, avem înregistrări seismice „frumoase” în timpul unor concerte rock, ale unor artiști precum Bruce Springsteen sau U2. Avem așa numitele „structuri armonice”, energie localizată într-o plajă precisă de amplitudini. În acest caz, oamenii nu sar, ci dansează”, a mai spus cercetătorul.