Singurul capitol la care România s-a evidențiat la Euro 2016

Publicat: 20 06. 2016, 14:54

Studiul universității americane a arătat că  toate echipele europene, cu o singură excepție, au jucători de origine străină. 

Chiar și tări despre care nu ai bănui că nu au jucători de alte naționalități i-au surprins pe cercetători. Astfel, Rusia are un portar de origine braziliană, iar campiona europeană, Spania are un jucător cu rădăcini japoneze,  Portugalia are un mijlocaș de origine angoleză, Italia, un atacant de origine egipteană, la Cehia joacă un etiopian, polonezii au un apărător de sorginte braziliană, până și Ungaria are un atacant sârb și un altul ceh.

O singură echipă participantă la EURO2016 a fost monocoloră, România. Toți jucătorii noștrii sunt  născuți în România din părinți români.

La polul opus se situează Franța, campioana diversității și a multiculturalismului. Țara gazdă are nu mai puțin de 15 jucători cu origini străine, iar pe locul doi se află Elveția cu 14 astfel de sportivi.  Chiar și Albania are 13 jucători care au alte naționalități la egalitate cu Belgia, pe locul trei al celor mai multiculturale naționale.

La rândul său Germania  are 10 fotbaliști cu origini străine,dintre care 2 tuci ceea ce o califică pe locul 4 în topul celor mai colorate echipe.

Presa franceză a comentat acestă situați spunând că echipele naționale de la Euro 2016 sunt ilustrarea unor „realități europene” și anume că țările din vestul Europei sunt mai deschise față de migrație.

Pe de altă parte, în competența naționalelor de la campionatul european, se regăsește și harta vechilor colonii. Este cazul Franței ai cărei  jucătorii cu origini străine provin din fostele sale colonii africane. La fel e și cazul Angliei care are 5 jucători din regiunea Caraibe, în particular din Jamaica. Belgia, care a avut o singură colonie,  Congo, are și ea 6 jucători cu origini din acestă țară.

O altă realitate pe care o surprinde analiza celor de la Universitatea Dulles, este și migrația ăn interiorul Europei. Cazurile cele mai evidente sunt cele ale Elveției și Albaniei, dar și cele ale Germaniei și Turciei sau chiar cel al Ungariei care are doi jucători ai unor țări din Uniune.