Valentin Alexandru despre cererea de înscriere în Liga I a Universității Craiova: Este o utopie

Publicat: 20 02. 2013, 18:14
Actualizat: 04 07. 2013, 03:02
Secretarul general al LPF, Valentin Alexandru, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că nu a primit nicio cerere de înscriere în ediția 2013-2014 a Ligii I din partea clubului Universitatea Craiova, dar a precizat că un astfel de demers ar fi "o utopie".

Secretarul general al LPF, Valentin Alexandru, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că nu a primit nicio cerere de înscriere în ediția 2013-2014 a Ligii I din partea clubului Universitatea Craiova, dar a precizat că un astfel de demers ar fi „o utopie”.

„Noi, la ligă, până în acest moment nu am primit nicio cerere din partea clubului Universitatea Craiova. Dar o astfel de solicitare, dacă ea există, este o utopie din punctul meu de vedere. Universitatea Craiova nu poate fi înscrisă direct în Liga I pentru că la momentul dezafilierii retrogradase pe valori pur sportive în Liga a II-a. De aceea, o astfel de adresă ar putea face, probabil, la Federația Română de Fotbal, care organizează Liga a II-a”, a spus Valentin Alexandru.

Clubul Universitatea Craiova a cerut, miercuri, Federației Române de Fotbal și Ligii Profesioniste de Fotbal înscrierea în sezonul 2013/2014 al Ligii I și a solicitat acestor foruri găsirea unei soluții juridice în acest sens pentru a se încadra în condițiile legale și statutare, informează ediție.ro.

Gruparea patronată de Adrian Mititelu își argumentează cererea prin faptul că este membru asociat fondator al FRF și al LPF, fiind exclusă „în mod abuziv și nelegal”, și prin faptul că a câștigat în instanță mai multe litigii în speța dezafilierii.

Universitatea Craiova susține că este aptă să intre în Liga I din punct de vedere juridic. Deși nu are jucători în acest moment, clubul oltean precizează că există persoane juridice dispuse să sprijine revitalizarea grupării, însă acestea au condiționat finanțarea numai dacă echipa va evolua în Liga I.

În opinia patronului Universității Craiova, Adrian Mititelu, care semnează cererea de înscriere în Liga I, aceptarea de către FRF și LPF a demersului oltenilor ar însemna, pe de o parte, o minimă reparație, iar pe de altă parte „ar diminua din prejudiciul creat clubului”. Totodată, FRF și LPF și-ar atenua, astfel, parțial, faptele săvârșite împotriva Universității Craiova.

„Trebuie luat în calcul faptul că numai participând direct în Liga I avem o șansă de a reconstrui clubul, deoarece foarte mulți dintre jucătorii pe care îi dorim nu acceptă să evolueze în Liga a II-a. Sau dacă ar accepta să evolueze în Liga a II-a, costurile ar fi mult mai mari, deoarece jucătorii ar solicita sume mai mari ca să evolueze în Liga a II-a, decât în Liga I. (…) Există și posibilitatea de a evolua în Liga a II-a, dacă FRF și LPF ne-ar efectua, în avans, o plată parțială din contravaloarea sumelor pe care considerăm că suntem îndreptățiți să le primim, în urma abuzului săvârșit împotriva noastră. Iar această sumă de bani trebuie să ne permită să achiziționăm jucători cel puțin de valoarea celor pe care îi dețineam la 20.07.2011, data excluderii provizorii”, se arată în cererea trimisă celor două instituții.

Prin includerea Universității Craiova în Liga I, această competiție ar înregistra o creștere din punct de vedere economic și mediatic, consideră Mititelu, care vede și un alt avantaj pentru FRF și LPF: „Nu în ultimul rând, persoanele implicate penal în acest caz vor putea să beneficieze, în dosarul penal, de o anumită clemență”.

Universitatea Craiova nu poate primi licența de a participa în Liga I, în condițiile actualelor prevederi regulamentare, de aceea patronul grupării oltene propune următoarea soluție: „Facem și propunerea ca licențierea pentru sezonul 2013/2014 să fie făcută doar pentru cluburile care doresc să participe în cupele europene. Viitoarea competiție a Ligii I ar fi formată din echipele care îndeplinesc criteriile regulamentar sportive plus Unievrsitatea Craiova”.

Mititelu așteaptă un răspuns din partea LPF și FRF la solicitarea sa până în 20 martie.

Federația Română de Fotbal anunța, în 20 iulie 2011, că gruparea Universitatea Craiova a încălcat grav statutul federației, astfel că a fost exclusă provizoriu de Comitetul Executiv. Măsura a fost validată de Adunarea Generală a FRF, la din 14 mai 2012.

Decizia de exludere se află în atenția procurorilor DNA, în urma plângerii penale depuse de gruparea Universitatea Craiova, la 16 septembrie 2011. Clubul oltean a cerut începerea urmăririi penale față de membrii Comitetului Executiv al FRF care au votat excluderea Universității Craiova din FRF, acuzându-i de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

Plângerea penală arată că gruparea craioveană a suferit un prejudiciu de peste 50 de milioane de euro, reprezentând drepturile federative ale celor 39 de jucători deveniți liberi de contract și preluați de alte cluburi în urma excluderii Universității Craiova.