1 Decembrie – Ziua Națională a României | Parada militară din Capitală s-a încheiat / Au început festivitățile de la Alba Iulia / La Iași, Ziua Națională celebrată alături de familia regală

1 Decembrie - Ziua Națională a României | Parada militară din Capitală s-a încheiat / Au început festivitățile de la Alba Iulia / La Iași, Ziua Națională celebrată alături de familia regală
Publicat: 01/12/2019, 16:08

ORA 14:20Ziua Națională – 1 Decembrie la Cluj |Tricolor uriaș desfășurat pe fațada Cercului Militar

Un tricolor de mari dimensiuni a fost desfășurat pe fațada Cercului Militar din Cluj-Napoca în timpul intonării imnului, înaintea defilării militare de Ziua Națională. La manifestări au participat peste 400 de militari și 64 de mijloace tehnice militare și de intervenție.

Ceremonia de Ziua Națională a României a început, duminică, la Cluj-Napoca, în Piața Avram Iancu unde, înainte de discursuri și de defilarea militară, a fost desfășurat un drapel tricolor de mari dimensiuni pe fațada Cercului Militar în timpul intonării imnului „Deșteaptă-te române”.

La defilare au participat peste 400 de militari și 64 de mijloace tehnice militare și de intervenție aparținând Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Jandarmeriei, Societății Naționale de Cruce Roșie, IPJ și ISU Cluj și Poliției Locale.

Pe timpul ceremoniei, Piața Avram Iancu a fost survolată de patru avioane MIG -21 Lancer aparținând Bazei 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” Câmpia Turzii, unul fiind pilotat chiar de comandantul bazei, comandor Marius Ouatu.

La defilarea militară au asistat oficialități locale și mii de persoane, la final având loc un foc de artificii de zi în culorile roșu, galben și albastru.

ORA 13:40Ziua Națională – 1 Decembrie la Craiova |Dans, parada militară și spectacol de muzică populară

Parada militară la care au participat peste 500 sute de militari din Garniozoana Craiova, soldați polonezi dislocați la Craiova, dar și voluntari însoțiți de câini de salvare a fascinat cele 8.000 de persoane prezente. „Eu îmi doresc să fiu militar, iar prietenul meu jandarm”, a spus un copil.

Dimineață au fost depuse zeci de coroane de flori la statuia lui Alexandru Ioan Cuza din fața Primăriei Craiova. Apoi, ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, a transmis mesajul premierului Ludovic Orban.

Momentul cel mai așteptat a fost însă parada militară. Peste cinci sute de militari din Garniozoana Craiova, dar și voluntari însoțiți de câini de salvare au defilat prin fața a aproximativ opt mii de oameni care au venit să sărbătorească Ziua Națională a României în centrul Băniei.

Alături de militarii craioveni au defilat și soldații polonezi dislocați la Craiova în cadrul Brigăzii Multinaționale.

Tehnica i-a fascinat pe copii, în special.

„Mie mi-au plăcut jandarmii”, a spus un băiețel

„A fost foarte frumoasă parada. Eu îmi doresc să fiu militar, iar prietenul meu jandarm. Mie mi-a plăcut garda, armata, poliția și jandarmeria antitero”, a spus un alt copil

„Ei vin în fiecare an. Eu, din cauza faptului că lucrez, nu pot să vin de fiecare dată. Astăzi a fost totul perfect. La mulți ani, România!”, a spus un craiovean care a venit la paradă împreună cu cei doi copii ai săi.

„La mulți ani, România!”, a spus și o fetiță.

Atmosfera de sărbătoare a fost completată de peste 100 de voluntari din Craiova, Iordania, Georgia și Franța care au dansat pe muzică populară românească.

Sărbătoarea s-a încheiat cu un spectacol de muzică populară susținut de artiști ai Ansamblului „Maria Tănase” din Craiova.

ORA 13:20Ziua Națională – 1 Decembreie la Iași |Majestatea Sa Margareta, aplaudată de ieșeni:„Trăiască Regina!”

Ieșenii care participă la manifestările dedicate Zilei Naționale la Iași au aplaudat și au strigat „Trăiască Regina”, după ce Casa Regală a depus o coroană la Statuia lui Ștefan cel Mare.

Manifestările dedicate Zilei Naționale au avut loc la Iași în fața Palatului Culturii.

Mii de persoane au participat întâi la un concert de muzică populară, iar mai apoi la ceremoniile religioase și militare. Pe scenă au urcat reprezentanți au urcat reprezentanți ai autorităților locale și naționale, dar și Custodele Coroanei Române.

Primarul Mihai Chirica a făcut referire, în discursul său, la importanța Iașului, în istoria țării și a reamintit și Revoluția din 89: „România s-a născut și a crescut la Iași. Aici, în Capitala Moldovei, am învățat să fim români. Capitală a Unirii de la 1859, Iașul s-a sacrificat pentru a permite apariția patriei numite România. Capitală de război din 1916, Iașul a fost leagănul României Mari. Iar lecția pe care trebuie s-o învățăm, înainte de toate, este că forța noastră stă în unitate, o unitate pe care suntem obligați să ne întemeiem toate speranțele, toate dorințele, toate proiectele de viitor!”.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Iași, Maricel Popa, a încurcat Nistrul cu Nisa, în discursul său.

„Astăzi poate mai mult ca oricând trebuie să conștientizăm valoarea comorii pe care ne-au lăsat-o: libertate, libertate de a trăi și de a ne crește copiii într-o țară independentă, de învăța, de a ne exprima opiniile și credințele noastre. Suntem, așadar, datori să ne cinstim trecutul, să reflectăm la prezent și să ne gândim la viitor. Este obligația fiecăruia dintre noi să pună umărul la constituirea misiunii începută de predecesorii noștri. (…) Astăzi este sărbătoarea noastră, este sărbătoarea moșilor și strămoșilor noștri, este sărbătoarea fiilor și strămoșilor noștri.(…) La mulți ani ieșeni, La mulți ani, România, La mulți ani România de pretutindenti, din Basarabia, de la Nisa, până la Tisa, până la Dunăre, La mulți ani, români de pretutindeni”, a spus Maricel Popa.

Reprezentanții Casei Regale au depus o coroană la Statuia domnitorului Ștefan cel Mare, iar ieșenii au strigat „Trăiască Regina” și au aplaudat-o pe Majestatea Sa Margareta.

Citește continuarea…

ORA 13:10Ziua Națională – 1 Decembrie la Alba Iulia | Festivitățile au început cu Marșul Unirii / Premierul Ludovic Orban, prezent la ceremonii

A început parada militară de 1 Decembrie de la Alba Iulia. Ziua Națională a început la Alba Iulia cu Marșul Unirii, urmat de depuneri de coroane și jerbe de flori la Monumentul Marii Uniri.

La defilarea trupelor și tehnicii militare participă 1.400 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații și Administrația Națională a Penitenciarelor, 110 mijloace tehnice și aproximativ 15 aeronave.

Ziua Națională a început la Alba Iulia cu Marșul Unirii, cu pornire de la gara feroviară, la care au participat câteva sute de oameni. Aceștia au avut steaguri și au strigat „Unitate națională” sau „Basarabia e România”.

A avut loc apoi ceremonia de depuneri de coroane la Monumentul Unirii, urmată de tradiționalul moment de primire a soliilor Cetăților de Scaun și citirea „Rezoluțiunii Adunării Naționale de la Alba Iulia”.

La manifestările din Alba Iulia este prezent și premierul Ludovic Orban. De altfel, premierul a fost abordat pe traseu de un bărbat, care l-a rugat „să se țină de cuvânt”. Orban i-a dat cartea sa de vizită, spunând că âl poate căuta oricând, dar să nu folosească Ziua Națională „pentru a da naștere unor discuții”.

Citește continuarea…

ORA 13:00 Parada militară din București s-a încheiat

Parada militară de Ziua Națională a României s-a încheiat, duminică, după ce aproximativ 4.000 de militari români și străini au defilat pe sub Arcul de Triumf din Capitală.

Detașamentele de militari străini care au defilat sub Arcul de Triumf au venit Bulgaria, Canada, Republica Cehă, Croația, Franța, Germania, Georgia, Grecia, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Slovenia, Turcia, Ucraina și SUA.

În continuare, publicul va putea vizita, până la ora 14.00, expozițiile de tehnică militară care vor fi amplasate în zona Pieței Presei Libere și în zona Monumentului Infanterie (B-dul Kiseleff).

ORA 11:24 Parada din Capitală a fost deschisă și anul acesta de aviația miliatară

Dispozitivul de zbor a fost deschis de un elicopter IAR 330 Puma din dotarea Bazei 90 Aeriene, care a purtat drapelul național, simbol al unității națiunii române.

A urmat o formație de 3 elicoptere IAR 330 Puma din dotarea Bazei 90 Aeriene, o formație de 3 elicoptere IAR 330 Puma Socat din dotarea Bazei 95 Aeriene Bacău.

Parada aviației militare a continuat cu o formație de 3 elicoptere IAR 330, în fruntea formației aflându-se elicopterul IAR 330 Puma Naval din cadrul Flotilei 56 Fregate. Elicopterul IAR 330 Puma Naval este utilizat pentru multiplicarea capabilităților de cercetare, căutare și identificare a navelor ostile sau a submarinelor inamice din largul mării.

Piața Arcului de Triumf a fost apoi survolată și de formația de elicoptere ale Serviciului Român de Informații. Aceasta a avut în compunere un elicopter SA 330L Puma, echipat tactic pentru executarea intervenției contrateroriste, având luptători dispuși pe trapa elicopterului și două elicoptere SA 365N Dauphin, destinate sprijinului și transportului aerian al efectivelor. Aparatele sunt, potrivit MApN, concepute să execute misiuni complexe, în condiții dificile, sprijinind introducerea în luptă a echipelor de parașutiști, scafandri și asalt, pentru îndeplinirea misiunilor specifice de intervenție contateroristă.

Citește continuarea…

ORA 11:12Parada militară din Capitală: 21 de salve de tun au fost trase pe timpul intonării Imnului Național

Pe timpul intonării Imnului Național al României, în semn de salut, au fost executate 21 de salve de tun de către bateria „Salve” a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, comandată de locotenentul Mihai Nicolae.

Salvele de tun au fost executate de militarii ai brigăzii cu tunurile din dotare, tunuri de calibrul 76 mm, model 1942, folosind muniție de manevră.

Tradiția executării salvelor de tun se pare că își are originea într-un vechi obicei marinăresc ce semnifica intențiile pașnice.

Astfel, în secolul al XIV-lea, navele care se apropiau de un port străin, după ce intrau în raza tunurilor de pe uscat, își descărcau tunurile proprii trăgând aceste salve. Astfel, își dovedea bunele intenții, deoarece nu avea cum să-și reîncarce tunurile la timp, înainte de a intra în bătaia tunurilor de pe uscat.

Astăzi, salvele de tun au devenit o formă de omagiere a unor evenimente istorice sau personalități, ca parte a protocolului organizat de state cu diferite ocazii.

ORA 9:00Ziua Națională – 1 Decembrie | Militari români în misiune în Mali: Zboară, de Ziua Națională, peste deșert, în zone de război / Militarii din teatre de război transmit urările lor de Ziua Națională: Sunt mândru că sunt român / Mesajul polițiștilor români aflați în misiuni internaționale: Îmi este dor de voi și vă iubesc!

În timp ce în țară militarii survolează Arcul de Triumf, de Ziua Națională, la aproape 5.000 de kilometri distanță, în Mali, 120 de soldați români zboară peste deșert, în zone de război. Fac parte din Carpathian Pumas, detașamentul din Mali, care desfășoară misiuni sub egida ONU.

Drapelul României este arborat în aceste zile în Mali, la peste 4.800 de kilometri distanță, în baza Camp Castor, din Gao, acolo unde este dislocat Detașamentul Carpathian Pumas.

„România participă în cadrul misiunii MINUSMA, sub egida ONU, cu 4 elicoptere de transport și 120 de militari. În cadrul acestei misiuni asigurăm două linii de operații permanente, 24 de ore, 7 zile pe săptămănă, într-un timp de reacție scurt. Prima linie de operații este destinată evacuării aeromedicale cu echipaj specific, iar a doua linie este destinată transportului de trupe și materiale. În afara celor două misiuni de bază asigurăm cu celelalte două elicoptere toate misiunile specifice elicopterelor: de la inserție, extracție, transport, cercetare, recunoaștere și altele”, a declarat, pentru Mediafax, cdr. Ioan Mischie, comandantul Detașamentului de 4 elicoptere detașat în Mali.

Citește continuarea…

Știre inițială

Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu, data de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România.

Marea Unire de la 1918

Pe 1 decembrie 1918 a fost convocată, la Alba Iulia, Adunarea Națională a Românilor, lucrările finalizându-se cu Hotărârea de unire necondiționată a Transilvaniei cu România, votată în unanimitate. Acest act a avut loc după ce, la data de 27 martie 1918, respectiv 28 noiembrie 1918, organele reprezentative ale Basarabiei și Bucovinei au votat unirea.

Pe 1 decembrie 1918, se decide astfel în unanimitate unirea Transilvaniei, Crișanei și Maramureșului cu România, dar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naționalități și religii.

„Adunarea Națională a poporului român din Transilvania, Banat și părțile ungurene a primit rezoluțiunea prezentată prin Vasile Goldiș în întregimea ei și astfel unirea acestei provincii românești cu țara mamă este pentru toate veacurile decisă”, anunța Gheorghe Pop de Băsești, președintele Marii Adunări.

La Alba Iulia, așa cum a fost și la Cernăuți, la 28 noiembrie, a fost o adunare a tuturor românilor din Austro-Ungaria. Tot aici, la Alba Iulia, se constituie Marele Consiliu Național Român, care este format din 200 de membri aleși și încă 50 cooptați. În următoarea zi, Consiliul numește un guvern provizoriu, numit Consiliul Dirigent al Transilvaniei, care îl are în frunte pe Iuliu Maniu. La 11 decembrie se ratifică Marea Unire de către Guvernul României, iar declarația de la Alba Iulia este înmânată regelui Ferdinand. Regele promulgă în aceeași zi decretul de sancționare a unirii (inclusiv a Basarabiei și Bucovinei). Un an mai târziu, pe 29 decembrie 1919, Parlamentul României votează legile de ratificare a unirii Transilvaniei, Crișanei, Maramureșului, Banatului, Bucovinei și Basarabiei cu România.

Recunoașterea internațională a unirii Bucovinei cu România s-a făcut la 10 septembrie 1919, prin semnarea Tratatului de la Saint Germain dintre Puterile Aliate și Austria. Recunoașterea unirii Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România s-a făcut prin Tratatul de pace de la Trianon, încheiat la 4 iunie 1920, de Puterile Aliate și Asociate și Ungaria.

Pe 28 octombrie 1920, s-a semnat Tratatul de la Paris, pe de-o parte de România și pe de cealaltă parte de Puterile Aliate (Franța, Marea Britanie, Italia și Japonia), care a avut ca scop recunoașterea unirii României cu Basarabia. Dar acesta nu a intrat în vigoare pentru că Japonia nu l-a ratificat. De asemenea, Uniunea Sovietică nu a recunoscut această unire, iar acțiunile Japoniei au venit ca rezultat al unui protocol secret care a făcut parte dintr-un tratat între cele două din 1925.

10 mai și 23 august, datele care au marcat anterior Ziua Națională a României

Anterior, în perioada 1866 – 1947, Ziua Națională a României a fost sărbătorită pe 10 mai, apoi, între anii 1948 și 1989, pe 23 august.

Deoarece prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus în data de 10 mai 1866 jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite, aceasta a fost desemnată Ziua Națională, fiind sărbătorită până în 1947.

În 2015, Camera Deputaților a decis ca 10 mai să fie sărbătoare națională, fiind ziua care marchează trei momente istorice – începutul domniei lui Carol I, Independența de stat și încoronarea primului rege al țării.

După abdicarea forțată a regelui Mihai I, pe 30 decembrie 1947, Camera Deputaților a adoptat legea prin care a proclamat Republica Populară Română. Data de 23 august a fost decisă drept sărbătoare de stat, fiind cunoscută ca ziua insurecției armate antifasciste, începutul revoluției populare în România. Data făcea referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste și arestarea Guvernului condus de Ion Antonescu în anul 1944.

Cum este sărbătorită Ziua Națională anul acesta

Aproximativ 4.000 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații și Administrația Națională a Penitenciarelor, dintre care 500 militari din 21 de țări aliate sau partenere, și aproximativ 200 de mijloace tehnice vor participa duminică, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, la Parada Militară Națională organizată cu ocazia Zilei Naționale a României, în Piața Arcul de Triumf din București.

Detașamentele de militari străini vor fi din Bulgaria, Canada, Republica Cehă, Croația, Franța, Germania, Georgia, Grecia, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Slovenia, Turcia, Ucraina și SUA.

Peste 50 de aeronave sunt așteptate să evolueze la parada militară de Ziua Națională a României, dar acest lucru depinde de condițiile meteorologice de duminică, a anunțat Ministerul Apărării Naționale (MApN).

O paradă militară și ceremonii dedicate Zilei Naționale vor avea loc și la Alba Iulia, unde va merge și premierul Ludovic Orban, alături de membri ai cabinetului său. Aproximativ 1.000 de militari, între care și un detașament din Polonia, vor participa la parada de 1 Decembrie la Alba Iulia. Pe străzile din oraș vor defila inclusiv noile transportoare Piranha.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Începând de astăzi, turiștii trebuie să plătească taxă de intrare în Veneția