10 probe de Ecoli, depistate într-un supermarket și trei abatoare din țară

Publicat: 25 10. 2016, 12:58
Actualizat: 19 08. 2017, 09:03

Este vorba despre o probă recoltată din produsul carne tocată vită, supermarket, județ Gorj, de 3 probe rezultate de pe suprafața carcasei de ovine (test de sanitație) dintr-un abator din județul Vâlcea, de alte 3 probe rezultate de pe suprafața carcasei de ovine (test de sanitație) dintr-un abator din județul Sibiu și 3 probe rezultate de pe suprafața carcasei de ovine (test de sanitație) dintr-un alt abator din județul Timiș.

„În perioada 03.10.2016 – 14.10.2016, în cadrul acestui Plan Național de Control au fost prelevate și analizate un număr de 96 probe, din următoarele categorii de produse carne (sanitație carcasă bovine, sanitație carcasă ovine, mici vită oaie, carne tocată vită, pastramă oaie afumată, carne tocată mânzat, carnați proaspeți); lapte și produse din lapte (lapte crud vacă, caș vacă, brânză telemea, cașcaval, brânză de capră)”, se arată într-un comunicat ANSVSA.

Probele au fost recoltate din: abatoare, magazine alimentare, carmangerii, supermarketuri și dozatoare de lapte.

Echipele de inspectori sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor, desemnate și instruite pentru a desfășura acțiunile din cadrul acestui Plan, au prelevat probe, conform planificării, din județele: Timiș, Călărași, Cluj, Botoșani, Gorj, Iași, Suceava, Vâlcea, Maramureș, Mureș, Vrancea, Giurgiu, Ialomița, Teleorman, Ilfov, Satu Mare, Sibiu, Prahova, București, Neamț, Bistrița Năsăud, Buzău.

Direcțiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor județene, au efectuat controale oficiale la unitățile în care s-a depistat și comercializat produsele incriminate și au dispus măsurile prevăzute în Planul Național de Control.

Potrivit raportului Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară, în perioada 16.05.2016-14.10.2016 au fost efectuate 1079 de probe, din care buletinele de analiză au confirmat prezența Escherichiei Coli verotoxigenă într-un număr de 55 de probe.