8 din 10 cetățeni europeni cred că UE nu luptă suficient împotriva terorismului. Decizia în premiră luată de Parlamentul European

Publicat: 07 07. 2017, 07:37

Propunerea a fost aprobată cu 527 de voturi pentru, 73 împotrivă și 36 de abțineri. O comisie specială din cadrul Parlamentului European va analiza modalitățile prin care statele membre UE pot să îmbunătățească schimbul de informații între autorități, în lupta împotriva terorismului și pentru asigurarea securității cetățenilor.

„80% dintre cetățeni cred că Uniunea Europeană ar trebui să contribuie mai mult la lupta împotriva terorismului. Cu votul de azi și în ciuda ezitărilor din partea unor grupuri politice din Parlamentul European, am transmis un mesaj puternic către cetățeni că răspundem la îngrijorările lor privind securitatea”, se arată într-un comunicat semnat de eurodeputații Manfred Weber, Syed Kamall și Guy Verhofstadt.

Printre măsurile care vor fi luate de această comisie specială se regăsește „nevoia de a verifica bazele de date care au fost create în ultimele decenii, dacă sunt interconectate și operabile”.

Parlamentul European atrage atenția că „pentru a fi obținute rezultatele dorite, pentru a îmbunătăți securitatea cetățenilor UE, această comisie nouă depinde de cooperarea strânsă cu autoritățile naționale și ale UE”.

Noua comisie va analiza activitatea agențiilor UE care vizează combaterea terorismului, precum Europol, Eurojust și EU-LISA. Mandatul acestei structuri include posibilitatea de a desfășura misiuni pentru constatarea faptelor și acces la documente confidențiale.