A murit baritonul Nicolae Herlea

Publicat: 24 02. 2014, 23:33
Actualizat: 29 09. 2018, 22:29

Baritornul Nciolae Herlea a murit la vârsta de 86 de ani, scrie europafm.ro, în urma unor complicații datorate vârstei sale înaintate.

El a fost numit, de presa internațională, de-a lungul anilor, ,,Regele baritonilor” sau ,,fenomenul Nicolae Herlea”.

Nicolae Herlea a studiat la Conservatorul din București cu profesorul Aurelius Costescu-Ducă.

Mai târziu a participat la Roma, la cursuri de specializare la Academia di Santa Cecilia, cu maestrul Giorgio Favaretto.

A debutat în 1951 pe scena Operei Naționale din București cu rolul Silvio din spectacolul Paiațe și a rămas angajat, că prim-bariton al acestei scene.

Tot în 1951 a câștigat Premiul întâi la concursurile internaționale de la Geneva, Praga și Bruxelles. Aceste mari succese au fost urmate de apariția sa pe cele mai mari scene ale lumii: a cântat la Scala din Milano, la Opera Națională din Praga, la Teatrul Balșoi din Moscova și Opera Națională din Berlin. În perioada 1964-1967 a fost membru al Operei Metropolitan din New York. De asemenea a avut apariții și pe scenele americane din Boston, Cleveland, Detroit.

Vocea să, caldă, egală pe întregul ambitus, exprimă cu naturalețe și avânt o întinsă gamă de sentimente, scria presa internațională despre Nicolae Herlea

A cântat în compania multor artiști consacrați ai operei, printre care se numără: Montserrat Caballé, Mario Del Monaco, Franco Corelli, Placido Domingo, Giuseppe Di Stefano, Nicolai Ghiaurov, Nicolai Ghiuselev , Giulietta Simionatto, James McCracken, Carlo Bergonzi, Fiorenza Cosotto, Nicolai Gedda, Luigi Alva, Ivan Petrov.

Nicolae Herlea a predat până de curând cursuri de specializare, pentru masterat, la Academia de Muzică din București.