A murit pacientul care a primit transplantul revoluționar cu inimă de porc

Publicat: 09 03. 2022, 19:33
Actualizat: 09 03. 2022, 20:01
Transplant / Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ

Prima persoană care a primit un transplant de inimă de la un porc a murit, la două luni după experimentul revoluționar, a anunțat miercuri spitalul din Maryland care a efectuat operația.

David Bennett, în vârstă de 57 de ani, a murit marți la Centrul Medical al Universității din Maryland, relatează Euronews.

Medicii nu au putut să spună care a fost cauza exactă a morții, transmițând doar că starea lui de sănătate a început să se deterioreze cu câteva zile mai devreme.

Fiul lui Bennett a lăudat spitalul pentru operație, spunând că familia speră că va ajuta eforturile suplimentare de a pune capăt penuriei de organe.

„Suntem recunoscători pentru fiecare inovație, pentru fiecare vis nebunesc, pentru fiecare noapte care a făcut posibil acest efort istoric”, a declarat David Bennett Jr. într-o declarație publicată de Școala de Medicină a Universității din Maryland.

Ultima încercare de a-i salva viața lui Bennett

De zeci de ani, medicii au sperat că vor folosi organe de animale pentru transplanturi care salvează vieți.

David Bennett, un bărbat Hagerstown, Maryland, a fost candidat pentru această nouă încercare doar pentru că altfel s-ar fi confruntat cu o moarte sigură – neeligibil pentru un transplant de inimă umană, imobilizat la pat și la terapie intensivă.

„Suntem devastați de pierderea domnului Bennett. S-a dovedit a fi un pacient curajos și nobil care a luptat până la capăt”, a declarat Dr Bartley Griffith, chirurgul care a efectuat transplantul.

Nu a avut o garanție că se va face bine

După operația din 7 ianuarie, fiul lui Bennett a declarat pentru Associated Press că tatăl său știa că nu există nicio garanție că va funcționa.

Încercările anterioare de astfel de transplanturi – sau xenotransplant – au eșuat în mare parte deoarece corpurile pacienților au respins rapid organul animal. De data aceasta, chirurgii din Maryland au folosit o inimă dintr-un porc modificat genetic: oamenii de știință au modificat animalul pentru a elimina genele de porc care declanșează respingerea hiper-rapidă și pentru a adăuga gene umane pentru a ajuta organismul să accepte organul.

La început, inima de porc funcționa, iar spitalul din Maryland a emis actualizări periodice în care Bennett părea să se însănătoșească încet.

Luna trecută, spitalul a lansat un videoclip cu el urmărind Super Bowl-ul din patul său de spital în timp ce lucra cu kinetoterapeutul.

Supraviețuire mai lungă decât pacientul cu inima unui babuin

Bennett a supraviețuit mult mai mult cu inima de porc modificată genetic decât cu una dintre ultimele etape ale xenotransplantului – când Baby Fae, un copil pe moarte din California, a trăit 21 de zile cu inima unui babuin.

„Suntem devastați de pierderea domnului Bennett. S-a dovedit a fi un pacient curajos și nobil care a luptat până la capăt”, a declarat doctorul Bartley Griffith, chirurgul care a efectuat operația la spitalul din Baltimore.

Chirurgia și etica

Peste 106.000 de americani se află pe lista națională de așteptare pentru un transplant de organe, iar 17 persoane mor în fiecare zi fără să primească niciodată organul de care au nevoie. În fața unei astfel de realități, pentru unele familii poate părea de neconceput ca cei condamnați pentru infracțiuni violente să beneficieze de o procedură de salvare a vieții de care atât de mulți au nevoie cu disperare, scrie The Washington Post.

Însă majoritatea medicilor nu împărtășesc acest punct de vedere, adaugă cotidianul. Nu există legi sau reglementări care să interzică unei persoane cu antecedente penale să beneficieze de un transplant sau de o procedură experimentală precum cea suportată de Bennett.

„Principiul-cheie în medicină este de a trata orice bolnav, indiferent cine este”, explică Arthur Caplan, profesor de bioetică la Universitatea din New York. „Nu ne ocupăm noi de sortarea păcătoșilor de sfinți. Criminalitatea este o chestiune legală”, subliniază medicul.

Benett înjunghiase un bărbat, în tinerețe

Bărbatul prezentat ca un deschizător de drumuri pentru medicină, David Bennett Sr., era același bărbat care fusese condamnat în 1988 pentru că îl înjunghiase de șapte ori pe fratele mai mic, lăsându-l paralizat. Edward Shumaker și-a petrecut următorii 19 ani într-un scaun cu rotile, apoi, în 2005, a suferit un atac cerebral și doi ani mai târziu a murit, cu o săptămână înainte de a împlini 41 de ani.

„Ed a suferit. Ani și ani, familia mea s-a confruntat cu o traumă, în timp ce Bennett, după ce a ieșit din închisoare, și-a văzut mai departe de viață. Iar acum primește o a doua șansă, cu o inimă nouă. Cred că ar fi trebuit ca inima să ajungă la cineva care să merite asta”, a comentat Leslie Shumaker Downey.

Fratele ei era un tânăr chipeș. Fusese coleg în liceu cu Bennett, iar motivul furiei acestuia a fost legat de gelozie: își văzuse soția râzând și bând cu el într-un bar. În urma atacului, Shumaker a pierdut patru litri de sânge și a avut leziuni la stomac, splină și alte organe.

Bennett a fost condamnat la 10 ani de închisoare, a executat șase ani din pedeapsă și a fost eliberat în 1994. Deși a fost condamnat și la plata unor daune considerabile, banii n-ar fi venit niciodată, susține Leslie Shumaker Downey.