Academicianul Dinu C.Giurescu se simte bine, după o operație pe cord care a durat 12 ore: Face mișcare, citește și va fi externat în curând

Publicat: 12 08. 2014, 21:18
Actualizat: 29 09. 2018, 02:48

Conform medicului, academicianul Giurescu este tot la terapie intensivă, „dar în condiții de salon”. „Pacientul se recuperează, face mișcare, citește. Foarte probabil săptămâna viitoare va fi pregătită externarea academicianului”, a mai spus Horațiu Moldovan, șeful secției de chirurgie de la spitalul Sanador, unde a fost operat istoricul.

Dinu C. Giurescu, vicepreședinte al Academiei Române, în vârstă de 87 de ani, a fost supus, în 4 august, unei intervenții chirurgicale complexe pe cord deschis, pentru diescție acută de aortă, intervenție care a durat 12 ore.

Operația a fost realizată de o echipa chirurgicală condusă de Horațiu Moldovan, medic primar de chirurgie cardiovasculară.

Academicianul suferea de disecție acută de aortă, o situație clinică în care cel mai important vas de sânge din organism – artera aortă, care pleacă de la inimă și hrănește cu sânge întregul organism – se fisurează, punând în pericol viața pacientului. Intervenția chirurgicală a avut un caracter de maximă urgență și a constat în înlocuirea arterei aorte la ieșirea ei din inimă și a arterelor carotide care alimentează creierul.

Considerată cea mai complexă în patologia cardiovasculară a adultului, operația presupune utilizarea circulației extracorporale, răcirea pacientului în hipotermie profundă la 18 – 20 grade, perfuzia separată a creierului cu mașina de circulație extracorporală și înlocuirea acestui vas de sânge major cu o proteză vasculară.