Acțiunea disciplinară contra președintelui ÎCCJ, Cristina Tarcea, pe ordinea de zi a CSM

Publicat: 16 04. 2019, 08:18

Pronunțarea în acest caz a fost amânată deja de câteva ori.

Inspecția Judiciară a anunțat, în decembrie 2018, că a exercitat acțiunea disciplinară față de judecătorul Cristina Tarcea, pentru că a refuzat nejustificat îndeplinirea unei îndatoriri de serviciu și pentru nerespectarea dispozițiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor.

Astfel, inspectorii judiciari au reținut că președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție a refuzat nejustificat să îndeplinească îndatoririle de serviciu cu privire la constituirea completurilor de 5 și de 2 judecători prevăzute la art. 31 alin. (1) lit. b) și art. 32 din Legea nr. 304/2004, modificată și completată prin Legea nr. 207/2018.

Inspecția Judiciară arată că, prin refuzul de a implementa dispozițiile legale, 40 de cauze de competența completurilor de 5 judecători și 11 cauze de competența completurilor de 2 judecători nu au fost repartizate aleatoriu unor completuri în compunerea prevăzută de legea în vigoare la data înregistrării lor.

Secția pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii este așteptată să ia o decizie cu privire la răspunderea Cristinei Tarcea.