ADN-ul mamutului, secvențiat de cercetători – cheia speciilor dispărute de pe Pământ

Publicat: 15 02. 2012, 10:31
Actualizat: 21 06. 2012, 20:06
O echipă internațională de cercetători a reușit să secvențieze ADN-ul conținut de firele de blană ale câtorva mamuți descoperiți în Siberia, datând din urmă cu 12.000 - 50.000 de ani, descoperirea deschizând calea secvențierii genomului a numeroase specii dispărute de pe Pământ, transmite AFP.

 

O echipă internațională de cercetători a reușit să secvențieze ADN-ul conținut de firele de blană ale câtorva mamuți descoperiți în Siberia, datând din urmă cu 12.000 – 50.000 de ani, descoperirea deschizând calea secvențierii genomului a numeroase specii dispărute de pe Pământ, transmite AFP.

Cercetătorii au recurs la metoda secvențierii prin sinteză a ADN-ului mitocondrial – cel transmis de la mamă la pui – a 13 mamuți, printre care s-a numărat și celebrul Adams descoperit în 1799 și conservat într-un muzeu din Rusia. "Datele genetice obținute prin această metodă au deschis calea secvențierii genomului complet de mamut", a declarat Stephan Schuster, de la Universitatea din Pennsylvania, coautor al acestui studiu care a fost publicat astăzi în revista Science.

ADN-ul vechi se păstrează bine în firele de păr/ blană care se găsesc în zonele foarte reci, pentru că în cazul acestora, decontaminarea se face ușor, au explicat cercetătorii. Firele de păr/ blană sunt o sursă mai bună de ADN vechi decât oasele în ceea ce privește mitocondriile, sursele de energie ale celulelor, care sunt foarte potrivite pentru studierea comparată a ADN-ului, atât în cazul animalelor mamifere cât și al omului.

Noua metodă va permite îmbogățirea cu noi date genetice a colecțiilor lui Charles Darwin și ale naturaliștilor german Alexander von Humboldt și suedez Carl von Linné, care au trăit în secolul al 18-lea, potrivit autorilor studiului.