Adolescent de 15 ani reținut pentru TERORISM

Publicat: 22 06. 2018, 13:43
Actualizat: 26 03. 2019, 16:37

This browser does not support the video element.

DIICOT a reținut, vineri, un tânăr în vârstă de 15 ani pentru că a promovat ideologia extremistă și a contactat susținători ai organizațiilor teroriste pentru a convinge și atrage noi adepți. Procurorii mai arată că tânărul a dezvoltat planuri de atacare a unor obiective de interes și a civililor.

„ La data de 22.06.2018 procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a inculpatului M.T.E., în vârstă de 15 ani, pentru săvârșirea unor infracțiuni prevăzute de Legea 535/2004 privind prevenirea și combaterea terorismului. (…) În cauză, există suspiciunea rezonabilă că, începând cu luna septembrie 2017 și până în prezent, inculpatul s-a implicat activ în contactarea unor susținători ai unor organizații teroriste active in Orientul Mijlociu, cetățeni români și străini, în scopul promovării sistematice a ideilor și doctrinelor specifice entităților teroriste menționate, cu intenția de a convinge și de a atrage noi adepți. Inculpatul a accesat site-uri și forumuri care promovează ideologia extremistă, elogiază crimele realizate de organizațiile teroriste, susțin stabilirea statului guvernat după principii extremiste și a diseminat materiale, inclusiv violente, care susțin cauza acestuia”, arată DIICOT, printr-un comunicat de presă.

De asemenea, sursa citată mai arată că adolescentul și-a manifestat intenția de a participa la luptă alături de organizațiile teroriste, exprimându-și ideea de a călători în zonele de conflict.

„S-a instruit și a pus la dispoziția altor persoane materiale de instruire cu privire la producerea de dispozitive explozive improvizate și utilizarea armelor în vederea realizării de atacuri teroriste. Pe toată perioada desfășurării activității infracționale, inculpatul și-a manifestat intenția de a folosi mijloace de natură a pune în pericol viața, integritatea corporală și sănătatea persoanelor, scop în care a dezvoltat planuri de atacare a unor potențiale obiective de interes, precum și a civililor. La data de 21.06.2018, cu ocazia celor două percheziții domiciliare efectuate pe raza municipiului București au fost găsite și ridicate documente, obiecte și materiale de propagandă, precum și sisteme informatice, ce fac obiectul infracțiunilor cercetate”, mai arată DIICOT.