Adrian Severin, trimis în judecată pentru luare de mită în Parlamentul European

Publicat: 11 09. 2013, 14:54
Actualizat: 09 07. 2016, 13:02

Europarlamentarul PSD Adrian Severin a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, el fiind acuzat de luare de mită și trafic de influență în Parlamentul European.

Procurorii DNA susțin în rechizitoriu că, în perioada decembrie 2010-martie 2011, europarlamentarul Adrian Severin a acceptat promisiunea a două persoane de a-i plăti 100.000 euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, pe de o parte și a votării împotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societății comerciale pe care cele două persoane pretindeau că o susțin, pe de altă parte.

La suma menționată se adăuga și suma de 4.000 de euro pe zi, pentru orice acte efectuate de parlamentar, în legislativul european, în legătură cu depunerea de amendamente.

Cele două persoane erau jurnaliști britanici.

În contextul acestor discuții, Adrian Severin le-a cerut celor doi suma de 12.000 de euro, lăsându-le să creadă că are influență asupra a doi deputați din Comisia Juridică, a Raportorului Comisiei pentru afaceri economice și monetare din legislativul european, precum și asupra unui alt membru al Parlamentului European, pentru a-i determina să introducă un amendament la proiectul de Directivă al Comisiei Europene privind garantarea depozitelor bancare, în sensul intereselor clienților companiei pe care cei doi susțineau că o reprezintă.

În vederea încasării sumei 12 000 euro, Severin a emis o factură pe care a trimis-o pe email uneia din cele două persoane, arată procurorii DNA.

DNA mai anunță că Adrian Severin mai este cercetat penal într-un alt dosar, disjuns din acesta, pentru infracțiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Dosarul se va judeca la Înalta Curte de Casație și Justiție.