AEP a sesizat ANAF cu privire la finanțarea campaniei PNL din 2016, la interpelarea lui Liviu DRAGNEA. Ce vrea să afle liderul PSD

Publicat: 26 07. 2018, 14:13
Actualizat: 26 03. 2019, 14:10

„În ceea ce privește primul punct al solicitării, menționăm că, în cazul în care din documentele prezentate de către formațiunea politică nu a rezultat în mod clar tipul serviciului sau al bunului achiziționat, respectiv realitatea acestora, AEP a solicitat informații suplimentre de la reprezentanții competitorului electoral și de la furnizorii de bunuri și servicii. În plus, pentru toate cazurile în care a existat suspiciune de facturare incorectă, AEP a comunicat instituției competente, respectiv ANAF, neregulile financiare constatate de controlorii AEP, în vederea analizării și competentei verificări”, precizează AEP în răspunsul dat interpelării liderului PSD, Liviu Dragnea.

Autoritatea Electorală Permanentă a adăugat că în cadrul controlului privind finanțarea campaniei electorale a PNL din anul 2016, efectuat în vederea rambursării, au fost constatate nereguli, motiv pentru care instituția nu a validat sumele aferente cheltuielilor din campanie.

„AEP a constatat în cadrul controlului finanțării campaniei electorale a PNL la alegerile parlamentare din anul 2016, efectuat în vederea rambursării, că realitatea și legalitatea unor operațiuni financiare nu a fost probată conform prevederilor Legii nr.334/2016 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale republicată. Drept urmare, AEP nu a validat sumele aferente cheltuielilor electorale menționate și a emis Decizia de nerambursare a cheltuielilor electorale nr.108/10.04.2017 pentru suma de 1.774.123.62 de lei, această sumă incluzând toate sumele invalidate în urma controlului aferent cheltuielilor electorale a căror rambursare a fost solicitată de către PNL cu ocazia alegerilor parlamentare din 2016”, potrivit sursei citate.

Pe 10 iulie, liderul PSD, Liviu Dragnea a efectuat o interpelare către AEP, prin care solicita informații cu privire la modul de finanțare a campaniei electorale din 2016 a PNL.

„Care au fost sancțiunile dispuse de către reprezentanții AEP cu privire la faptul că în baza mai multor Contracte de Prestări Servicii încheiate între filialele PNL și o firmă privată a fost prestat un serviciu unic, dar au fost emise 5 facturi distincte în cuantum de 17.335.68, urmărindu-se astfel eludarea aplicării normelor referitoare la rambursarea cheltuielilor, norme prev. de Legea cu nr. 334/2006 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale, republicată?”, este prima întrebare a liderului PSD.

O altă întrebare adresată AEP de Liviu Dragnea era: „Care au fost măsurile dispuse de către reprezentanții AEP cu privire la modalitatea de executare a obligațiilor rezultate din încheierea Contractelor de Prestări Servcii între filialele PNL?”