Agricultorii fac plângere penală împotriva ANM pentru dezinformare: „Dacă știam că vine seceta, am fi luat măsuri”

Publicat: 01 08. 2015, 18:29

„Chiar acum sunt pe o tarla cultivată cu porumb, în județul Bacău. Are o înălțime de 20 cm și este uscată în proporție de 100%. De vină sunt meteorologii de la ANM pentru că ne-au dezinformat. În luna martie, alergau primarii din comune să ne avertizeze că în lunile mai și iunie va ploua în exces. Așa arătau prognozele meteorologilor. În realitate, în ultimele 120 de zile a plouat 6 l/mp. Dacă am fi știut că vin seceta și canicula, am fi luat măsuri. Am fi semănat mai devreme, am fi pus hibrizi rezistenți, am fi luat măsuri pentru diminuarea pierderilor. Vom face plângere penală împotriva meteorologilor de la ANM pentru că sunt zone unde pierderile sunt de 100%. Prognozele meteo de la televizor au ajuns să fie un show, cu fetițe dezbrăcate”, a declarat Baciu.

La rândul lor, specialiștii ANM se apără, spunând că au avertizat încă din martie că va fi o vară lungă și fierbinte, iar în zonele din sud și est ar putea fi secetă extremă. „Este o premieră această amenințare cu plângerea penală. Oricine se poate informa asupra rezervei de apă din sol, precum și să afle prognozele de pe pagina ANM. Încă din luna martie, anticipam că este posibil să avem o vară lungă și secetoasă, mai ales în Moldova și Muntenia, care sunt cunoscute cu risc de secetă.  Mai mult, din luna aprilie am avertizat că în Moldova va fi o perioadă critică”, a declarat directorul executiv ANM, Elena Mateescu.

Conform ANM, și luna august va fi una foarte călduroasă, cu temperaturi mai mari decât în mod obișnuit pentru această perioadă și cu precipitații între 22 și 40 de litri pe metru pătrat, mult sub media multianuală de 77,8 l/mp.