Ajutor umanitar pentru R.Moldova. Ce suma a aprobat Guvernul

Publicat: 18 02. 2016, 16:42
Actualizat: 05 06. 2018, 14:35

”Guvernul a decis acordarea unui ajutor umanitar Republicii Moldova printr-o hotărâre de guvern. Ajutorul este în valoare de 16,69 milioane lei și constă în alimente de bază – făină, zahăr, mălai, paste făinoase, conserve de carne, dar și păcură pentru încălzit”, a declarant Dan Suciu, purtător de cuvânt al Executivului.

El a precizat că produsele vor fi scoase din rezerva națională de stat. Transportul alimentelor va fi făcut cu mașinile Rezervei naționale de stat, iar pentru păcură este nevoie de o alocare suplimentară în valoare de 3,13 milioane lei, bani din fondul de rezervă bugetară pentru a suplimenta bugetul MAI, care va coordona acest transport.

”Este un ajutor umanitar cu titlu gratuit pe care Guvernul României l-a promis Republicii Moldova și care tine cont de necesitățile locale, de necesități din anumite sate și orașe din Republica Moldova care trec printr-o perioadă dificilă”, a mai spus Dan Suciu.

Premierul Dacian Cioloș a declarat, la sfârșitul lunii ianuarie, după întâlnirea cu premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, că România condiționează acordarea primei tranșe din acordul de asistență financiară rambursabilă de un set de măsuri concrete de reformă pe care Guvernul de la Chișinău trebuie să le ia.

În prima fază însă, România a promis să acorde Republicii Moldova un sprijin de urgență pentru cetățenii cei mai nevoiași, constând în principal în produse de primă necesitate, spunea Cioloș cu acea ocazie.