ALERTĂ METEO: Cod galben de inundații pe râuri din 32 de județe, valabil până marți / Trei județe sunt sub cod portocaliu de grindină și vijelii

Publicat: 10 06. 2019, 13:43

Avertizarea Cod galben emisă de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a intrat în vigoare luni, la ora 13.00, și este valabilă până marți, la ora 16.00.

Sunt vizate râuri din județele Bistrița Năsăud, Harghita, Mureș, Alba, Sibiu, Hunedoara, Timiș, Caraș Severin, Mehedinți, Dolj, Gorj, Covasna, Brașov, Vâlcea, Argeș, Olt, Teleorman, Dâmbovița, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Prahova, Ialomița, Buzău, Vrancea, Neamț, Bacău, Suceava, Iași, Vaslui, Galați, și Botoșani.

Potrivit specialiștilor, în aceste zone se pot înregistra scurgeri pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri, cu posibile depășiri ale cotelor de atenție.

Fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare luni, între orele 17.00 și 24.00, pe unele râuri din județele: Caraș Severin, Mehedinți, Gorj, Argeș și Neamț.

Trei județe sub cod portocaliu de grindină și vijelii

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, atenționare cod portocaliu de grindină și vijelii, valabilă pentru următoarea oră.

Potrivit ANM, județele Bacău și Vrancea sunt sub atenționare cod portocaliu de grindină și vijelii până la ora 14.30.

Se vor semnala grindină de dimensiuni mici și posibil medii, vijelie, iar cantitățile de apă vor depăși 35 l/mp.

De asemenea, și județul Caraș-Severin este sub atenționare cod portocaliu de ploi cu grindină.

Aici se vor semnala, până la 13.45, averse care vor cumula 35…45 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, grindină de dimensiuni mici și medii.