Alexandru Rafila, îngrijorat că tragedia s-ar putea repeta: „În România, infrastructura spitalelor, la nivelul anilor`70 / Se politizează din toate părțile”

Publicat: 15 11. 2020, 21:02
Actualizat: 06 04. 2021, 14:37

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila,  a declarat, duminică seară, la Realitatea Plus, că este îngrijorat ca incendiul de la Spitalul Județean Neamț să nu se repete.

„Majoritatea spitalelor din România sunt din anii `70, chiar dacă aducem echipamente, spitalele nu sunt pregătite să primească. Infrastructura electrică nu e pregătită. Suntem într-o situație foarte dificilă când trebuie să dotăm paturile cu oxigen, să extindem capacitatea de ATI. (…) Sunt foarte îngrijorat că această problemă ar putea să se repete.”

Alexandru Rafila a transmis politicienilor și  autoritățile că ar trebui să fie mai reținute în privința declarațiilor referitoare la tragedia din Piatra Neamț.

„Se politizează din toate părțile, trebuie să fim mai reținuți”

„Sunt foarte îngrijorat că acest lucru să se repete, nu neapărat că incendiu, nu știu cum, dar există acest risc. Așteptăm rezultatele investigației, să vedem cine sunt responsabilii, nu putem la televizor să facem astfel de dezbateri, să stabilim vinovații (…) Să nu confundăm aprobarea unui spital de către DSP, care nu are capacitatea să verifice un spital și gradul de siguranță pentru pacienți, nu au nici că obiect de activitate așa ceva. Există ISU și niște clădiri ale căror instalații ar trebui refăcute, dar acest lucru nu se poate face peste noapte. Apoi, suspendarea activității iar nu se poate, pentru că e dreptul oamenilor să fie îngrijiți. Aștept să vedem rezultatele anchetei penale. Declarațiile autorităților sunt cam multe. Trebuie să fim mai reținuți și să nu politizăm această tragedie. Se politizează din toate părțile, trebuie să fim mai reținuți (…)

Referitor la descentralizarea spitalelor în subordinea Ministerului Sănătății, Rafila spune că nu ar schimba lucrurile.

„Și atunci când spitalele erau în subordinea Ministerului Sănătății se întâmpla același lucru”, a declarat Alexandru Rafila, duminică seară, la Realitatea Plus.

Premierul Ludovic Orban a anunţat că va fi făcută o analiză foarte serioasă legată de trecerea spitalelor în subordinea Ministerului Sănătăţii.