Alexandru Rafila, anunț pentru românii testați pozitiv cu COVID! Mai trebuie sau nu să stea în izolare?

Publicat: 26 07. 2022, 15:49
Actualizat: 26 07. 2022, 16:20
Sursa foto: Mediafax Foto

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat într-o conferință de presă privind evoluția pandemiei COVID, că spitalele sunt ocupate în proporție mult mai mică față de valurile anterioare. Ceea ce arată o severitate redusă a virusului.

Rafila a fost întrebat și dacă cei care au COVID trebui să rămână în izolare, iar răspunsul acestuia a fost „absolut”. Ministrul Sănătății susține cetățenii care sunt dispuși să se testeze din grijă, nu neapărat din cauza simptomelor.

Dacă rezultatele sunt pozitive, cetățenii trebuie să se izoleze de societate, iar medicul de familie poate oferi concediu medical pe 5 zile.

„Încercăm să mărim numărul de centre de evaluare, precum și programul de lucru. Important e să le facem funcționale inclusiv sâmbăta și duminică.”, a declarat Alexandru Rafila.

Masca de protecție, la alegerea fiecăruia

Alexandru Rafila a menționat și că reintroducerea obligativității măștii de protecție, nu este una dintre soluții.

”Introducerea obligativității s-ar putea să nu dea rezultatele scontate dintr-un motiv foarte simplu: masca, chiar dacă este purtată, dacă este purtată incorect este inutilă. Important nu este să porți masca, ci să o porți și corect. E greu să stabilești puncte de control din 5 în 5 metri ca să verifice cineva chestiunea asta.”  a precizat Rafila, potrivit Antena3.

„Este important ca populația să înțeleagă și să participe de bună voie la acest efort de oprire sau reducere a transmiterii”, a declarat ministrul.