Ambasada Ucrainei cere o „anchetă rapidă” în România, după ce la Bacău a fost organizată „o manifestare semi-glumă în cadrul căreia au fost folosite simboluri ale teroriştilor ruşi”

Publicat: 04 01. 2023, 07:50
Actualizat: 04 01. 2023, 07:56
Foto: Captura Facebook

Tradiționala paradă a mascaților din localitatea „Berzunți”, județul Bacău, nu a rămas fără ecou. Mașini inscripționate cu Z-ul rusesc  și tractoare transformate în tancuri – sunt doar o parte dintre decorurile folosite de ceata din Moldova care a vrut să iasă în evidență. Și a reușit, căci însăși Ambasada Ucrainei la București a condamnat ferm manifestarea.

„Cu regret constatăm faptul, că în ziua, când Ucraina a fost supusă unui atac masiv cu rachete din partea federației ruse, în județul Bacău a fost organizată o manifestare semi-glumă în cadrul căreia au fost folosite simboluri ale teroriștilor ruși.

Suntem convinși, că asemenea manifestare contrazice dispoziției poporului român, care și-a exprimat sprijinul necondiționat Ucrainei în războiul declanșat de către federația rusă împotriva statului ucrainean. Sperăm că acest eveniment v-a fi evaluat corespunzător de către societatea română”, a transmis Ambasada Ucrainei, pe Facebook.

Ambasada Ucrainei cere o „anchetă rapidă” în România

„Simbolurile agresiunii rusești trebuie să fie interzise în toată lumea civilizată.

Apelăm la instituțiile de drept ale Românei să efectueze o anchetă rapidă și detaliată a evenimentului menționat”, conchide sursa citată.

(Vezi VIDEO cu parada aici…)

„Mascații” din Berzunți au „comis-o” în acest an

Paradă a mascaților din localitatea ”Berzunți”, județul Bacău, a fost aspru criticată nu doar de oficialii ucraineni, ci și de cei care au văzut imagini video de la manifestație.

Chiar dacă „Plugușorul” lui Vladimir Putin a primit aplauze și urale, în ciuda mesajului care instiga la violență, în mediul online, acesta nu a mai fost atât de bine primit.

„De prin munți și de prin văi, să vină toți rușii mei, cu câte-o bombă la ei! Câte-o bombă, o cătușă, să nu stea ca proștii la ușă! Dărâmați tot ce vedeți, violați tot ce prindeți! Cotropiți în goana mare să mutăm din nou hotare”, este varianta adaptată a „Plugușorului” de cei din Berzunți.

„Dacă tradiție înseamnă să defilezi cu însemne rusești și utilaje transformate în mașinării de război… înseamnă că s-a dus dracu țara asta. Păcat că se știrbește din frumusețea acestor sărbători”, spune un internaut.

„Au transformat un obicei într-o propagandă scârboasă”, a reacționat altcineva.

„O porcărie cu Z lor… care este semnificația? Duceți-vă la Putin cu spectacolul ăsta de prost gust!”, a scris o altă utilizatoare.

Ce spune primarul comunei Berzunți

Însă, Ștefan Tifan, primarul comunei Berzunți, a declarat pentru Libertatea că cei care critică sunt cei care ”nu fac nimic”.

„În fiecare an, există o ceată de tineri dintr-o zonă a satului care face scenete adaptate la situația din țară sau din zonă. Nici n-am ce discuta dacă e cineva care critică. Ei joacă roluri. Sunt măscărici. Înger, diavol…”, a spus acesta.