Ambasadorul României la Chișinău: Diplomatul român găsit în stare de ebrietate la volan putea să refuze testul de alcoolemie

Publicat: 27 11. 2012, 11:05
Actualizat: 25 06. 2013, 15:59
Ambasadorul român la Chișinău, Marius Lazurca, a declarat, luni, pentru emisiunea În PROfunzime, că diplomatul român găsit în stare de ebrietate la volan de poliția capitalei moldovene ar fi putut refuza testul de alcoolemie, relatează PRO TV Chișinău.

Ambasadorul român la Chișinău, Marius Lazurca, a declarat, luni, pentru emisiunea În PROfunzime, că diplomatul român găsit în stare de ebrietate la volan de poliția capitalei moldovene ar fi putut refuza testul de alcoolemie, relatează PRO TV Chișinău.

„Eu sunt în situația fericită de a fi sub protecția declarațiilor cu privire la acest incident făcute, pe de o parte parte de ministrul (român de Externe Titus) Corlățean, pe de alta de ministrul Apărării. Cred că ambii au definit cu precizie ce s-a întâmplat”, a declarat ambasadorul României la Chișinău pentru emisiunea În PROfunzime, referitor la incidentul în care un diplomat român a fost prins în stare de ebrietate la volan.

Ambasadorul a precizat că România a tratat cu multă seriozitate incidentul, iar consecințele le poate constata oricine. „Totuși nu mă pot abține să nu spun că atașatul nostru militar a avut un mandat foarte bun la Chișinău. Totuși aceasta nu înseamnă că ceea ce s-a întâmplat este normal. Faptul că România a acționat cu severitatate este destul de grăitor”, a afirmat Lazurca.

El a precizat că astfel de incidente sunt guvernate de două seturi de reguli și anume: regulile cutumiare și cele scrise ale tradiției diplomatice. „Aceste două seturi de reguli indică faptul că mașina unui diplomat este oprită dacă se încalcă regulile de circulație. Orice diplomat are dreptul să refuze să treacă testul de alcoolemie. În mod deliberat diplomatul român a decis să treacă testul”, a afirmat oficialul român.

De asemenea, Lazurca este de părere că diplomatul român ar fi fost pus într-o situație delicată indiferent de ce decizie lua, deoarece presa era de față. „S-ar fi comentat negativ și în cazul în care ar fi refuzat să treacă testul. A luat acestă decizie, deci suportă consecințele”, a menționat ambasadorul.

Întrebat de ce diplomatul nu a fost însoțit de un șofer, Lazurca a răspuns: „Eu mi-aș dori să pot oferi câte un șofer tututor diplomaților mei, însă îmi este teamă că nicio administrație a ambasadelor de la Chișinău nu poate să dețină personal suficient de numeros pentru a oferi câte un șofer fiecărui diplomat”, susține Marius Lazurca.

În cadrul unei operațiuni „Nopțile Albe”, atașatul militar al Ambasadei de la Chișinău a fost prins băut la volan. El conducea mașina cu numere diplomatice cu o alcoolemie de 0,52 la mie alcool în aerul expirat. Limita admisa de legea moldovenească este de 0,15.

Diplomatul român participase la o recepție oferită de ambasadorul Statelor Unite. Acesta a fost singurul invitat de la acel eveniment care a fost oprit și supus controlului de către poliție.