Ambasadorul Ucrainei la ONU a vorbit despre „genocidul” din țara sa: „Este clar că obiectivul Rusiei nu este doar ocuparea”

Publicat: 02 03. 2022, 23:00
Actualizat: 02 03. 2022, 23:01
Ambasadorul Ucrainei la ONU a vorbit despre „genocidul” din țara sa / Sursă Foto: Pixabay - Ilustrativ

Ambasadorul Ucrainei la Naţiunile Unite, Serghei Kisliţia, a vorbit miercuri despre un „genocid” în curs de desfăşurare în ţara sa, comis de Rusia, într-un discurs rostit în faţa Adunării Generale a ONU în încheierea unei dezbateri de două zile.

„Este deja clar că obiectivul Rusiei nu este doar ocuparea. Este un genocid”, a denunţat acesta, după ce a făcut o lungă paralelă cu Hitler şi invazia acestuia în Europa, scrie AFP.

Ambasadorul a spus că nu este dificil să fie semnată Carta ONU pe timp de pace, invitându-i pe diplomați să o facă pe timp de război.

„Este uşor să semnezi Carta ONU pe timp de pace, dar veniţi să o semnaţi pe timp de război”, după votul aşteptat în Adunarea Generală, a spus el, ţinând în mână mica broşură albastră pentru cele 193 de ţări membre ale organizaţiei reprezentate, la finalul discursului său, punctat de aplauze puternice.

Ambasadorul Rusiei a luat și el cuvântul

Omologul său rus, Vasili Nebenzia, a luat apoi cuvântul pentru a cere să nu se voteze rezoluţia propusă şi a reiterat că ţara sa doreşte doar să „oprească” conflictul din Donbas, în estul Ucrainei. „Obiectivele noastre vor fi atinse”, a promis el, calificând-o drept o „operaţiune” militară de „autoapărare” şi dând asigurări că armata rusă nu vizează civili.

Organizația Națiunilor Unite a acordat un vot copleșitor pentru rezoluția prin care este condamnată invazia rusească în Ucraina și a cerut retragerea imediată a armatei ruse din țara vecină, într-o nouă expresie a indignării produse la nivel global de agresiunea rusească.

Dintre cei 193 de membri, 141 au votat în favoarea rezoluției, 35 s-au abținut, iar 5 au votat împotrivă. Țările care au susținut Rusia au fost Coreea de Nord, Siria, Eritreea, și Belarus.